Przepis na cienkie naleśniki według Magdy Gessler. "Nigdy nie zaczynamy od płynu" plus jeszcze cztery zasady

Weekend to czas dobrego jedzenia, leniwych śniadań i wolnego czasu. Naleśniki to idealny pomysł na sobotnie poranki. Są sycące, cieplutkie i nie można się im oprzeć.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jakie powinno być idealne śniadanie? Ciepłe, chrupiące i słodkie. W weekendy mamy więcej czasu, co za tym idzie możemy rano poszaleć w kuchni. Naleśniki uwielbia każdy, te z przepisu Magdy Gessler smakują obłędnie. Możesz je zajadać z czym chcesz, z powidłami, serem czy czekoladą. Wypróbuj nasz przepis i zakochaj się na nowo w weekendowych śniadaniach!

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Składniki na idealne naleśniki według Magdy Gessler:

  • Mąka (180 g mąki)
  • Mleko (cała szklanka)
  • Masło klarowane (rozpuszczone około 50 g)
  • Szczypta cukru
  • Odrobina wody (3-4 łyżki)
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)

Jak zrobić naleśniki?

  1. Na samym początku przesiej mąkę przez sitko do miski.
  2. Dodaj szklankę mleka i wymieszaj delikatnie całość. Do tego dodaj szczyptę cukru.
  3. Następnie wbij jajka, całość wymieszaj.
  4. Do masy naleśnikowej dodaj odrobinkę wody, aby ciasto nie było za gęste, a naleśniki wyszły cieniutkie.
  5. W tym momencie sprawdź gęstość swojego ciasta. Weź łyżeczkę, zamocz końcówkę, jeśli pokrywa całość to oznacza, że ciasto wyszło idealne.
  6. Do ciasta dodaj masło klarowane (rozpuszczone 50 g). Całość wymieszaj.
  7. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.

Naleśniki według Magdy Gessler skradły nasze serca. Wychodzą cieniutkie, chrupiące i nie można im się oprzeć. Smakują genialnie z białym serem oraz cukrem pudrem. W tym przepisie najważniejsza jest kolejność składników, właśnie dzięki niej wychodzą tak idealne. Ważne jest aby zachować chronologię dodawania składników, bo właśnie w tym tkwi sekret. Szczypta cukru sprawia, że naleśniki mają delikatny brązowy kolor. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA