Szybkie ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz kilku składników, by wyczarować pyszny deser

Masz mało czasu na przygotowanie deseru? To żaden problem! Szybkie ciasto przygotujesz w kilkanaście minut. Połączenie herbatników, masy orzechowej i kajmaku sprawi, że poczujesz niebo w gębie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl

Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Nie zawsze mamy ochotę na spędzanie wielu godzin kuchni. Dlatego szukamy przepisów, dzięki którym możemy stworzyć szybkie ciasto. Dzięki tej recepturze wyczarujesz deser, który nie wymaga pieczenia. Krem orzechowy, ciasteczka, masa krówkowa oraz dodatki sprawią, że będzie smakował, jak jeden z  popularnych batoników. Czy jesteście gotowi na ekspresowe ciasto?

Szybkie ciasto. Składniki potrzebne do stworzenia wyjątkowej słodkości

Przygotuj więc poniższe produkty:

  • kostkę miękkiego masła,
  • 400 g herbatników,
  • puszkę masy krówkowej lub kajmakowej,
  • szklankę masła orzechowego,
  • 2 batoniki orzechowe lub 50 g posiekanych fistaszków.

Polewę zrobisz z:

  • tabliczki mlecznej czekolady,
  • łyżki oleju lub oliwy.

Szybkie ciasto bez pieczenia. Ten przepis sprawi, że wyczarujesz ciekawy deser

  1. Masło wyjmij wcześniej, by było miękkie. Gdy będzie uginać się pod naciskiem palca, ubij na puszystą masę. Dodawaj do niego masło orzechowe - stopniowo i za pomocą łyżeczki. Dzięki temu składniki szybciej się połączą, a całość będzie gładka i jednolita.
  2. Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj herbatniki (tak, by przykryły formę) i posmaruj je masą krówkową i przykryj kolejną warstwą ciastek. Na górze wyłóż 3/4 kremu orzechowego i pozostałe herbatniki. Całość przykryj resztą masy z masłem orzechowym. 
  3. Ciasto ozdób polewą czekoladową i posiekanymi batonikami (możesz użyć także pokrojonych orzeszków ziemnych). Wstaw deser do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem warto je ocieplić w temperaturze pokojowej. Deser nie będzie wtedy twardy, dzięki czemu łatwiej się pokroi i szybciej zacznie rozpływać się w ustach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.