Przepis na majonez Roberta Makłowicza. Wypróbuj tę metodę, aby miał idealną konsystencję

Majonez domowy Roberta Makłowicza to prosty i szybki sposób na wyrób o idealnej, kremowej konsystencji, który możesz przyrządzić we własnej kuchni. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowy majonez.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wielu z nas uwielbia majonez. I trudno się dziwić, ten jajeczny sos jest rewelacyjnym dodatkiem do różnych potraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można przygotować go samodzielnie. Doskonały przepis na domowy majonez przedstawia Robert Makłowicz. Ta receptura wymaga tylko kilku składników. Sprawdźcie sami, jak łatwo przyrządzić domową wersję tego wyrobu.

Zobacz wideo 4 sposoby na domowy majonez

Majonez domowy Roberta Makłowicza wymaga tylko kilku składników. Sprawdź, co należy przygotować

Składniki:

  • 2 żółtka 
  • 2 szklanki oleju
  • odrobina octu winnego estragonowego
  • biały pieprz
  • sól

Dla wzmocnienia efektu smakowego możesz dodać również trochę musztardy i czosnku

Przygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste. Od czego zacząć?

  1. Oddzielone od białek żółtka wbij do miski, następnie dodaj ocet, biały pieprz i sól;
  2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką;
  3. Do miski powoli dolewaj olej, przez cały czas mieszając. 
  4. Dokładnie utrzyj wszystkie składniki, uważając, aby się nie zważyły;
  5. Jeśli majonez wyszedł zbyt rzadki, możesz dodać trochę gorącej wody, energicznie mieszając. Możesz również dodać jeszcze jedno roztrzepane żółtko i połączyć z resztą składników na gładką masę.

Cały proces przygotowywania powinien zająć maksymalnie dziesięć minut. Teraz możesz cieszyć się smakiem domowego majonezu, który podkręci smak wielu potraw.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: