Wątróbka drobiowa to przepis na szybki obiad. Zastosuj tę metodę, by mięso było kruche

Wątróbka to przepis na łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Połączenie zaledwie kilku składników czyni to danie wyjątkowym, ale to nie wszystko. Wątróbka do cenne źródło witamin i minerałów, dlatego warto na stałe wpisać ją w swój jadłospis.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, ten przepis jest idealny. Wątróbka drobiowa przygotowana z zaledwie kilkoma składnikami smakuje wyśmienicie. W przepisie zdradzamy jak ją zrobić, by była miękka i krucha. 

Wątróbka drobiowa - cenne źródło minerałów

Wątróbka drobiowa jest bardzo smaczna i zawiera ogromną ilość ważnych wartości odżywczych. Wiele osób, a zwłaszcza dzieci nie wyobraża sobie zjedzenia tego dania. Warto się jednak odważyć i spróbować. Odpowiednio przygotowana wątróbka drobiowa ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w witaminę A, B i żelazo. Z tego powodu często jest zalecana w diecie osób, które mierzą się z anemią. To dobre źródło białka, a 100 g mięsa dostarcza raptem 120-140 kcal. Ważne, by przy zakupie wątróbki kierować się dobrym źródłem pochodzenia. Najlepiej kupować ją od lokalnych dostawców, ponieważ to zagwarantuje nam, że mięso będzie zawierało cenne składniki.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Wątróbka drobiowa - sposób na zmniejszenie niektórych dolegliwości

Jedzenie wątróbki ma wiele zalet i pomaga w zwalczeniu różnych dolegliwości takich jak:

  • Anemia - wysoka zawartość żelaza w wątróbce oraz witaminy B12 wpływa korzystnie na jakość krwi i ilość czerwonych krwinek;
  • Problemy ze wzrokiem - dzięki obecności dużych ilości witaminy A, wątróbka drobiowa wspiera pracę oczu;
  • Zwiększa odporność na stres i dodaje energii - witaminy z grupy B to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i reakcji na stres. Ich niedobór objawia się nadmierną drażliwością, spadkiem energii.

Warto też wspomnieć, że jedzenie wątróbki poprawia odporność. Wielu lekarzy zaleca wprowadzenie wątróbki drobiowej do stałej diety.

Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkami. Wykorzystaj trik, by mięso było kruche

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 2 twarde jabłka
  • olej
  • liść laurowy
  • majeranek
  • rozmaryn
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania kruchej wątróbki drobiowej:

Przed przygotowaniem można namoczyć oczyszczoną wątróbkę w mleku i zostawić na kilka godzin - to zagwarantuje nam miękkie i delikatne mięso.

Wątróbkę dokładnie płuczemy, oczyszczamy z żyłek i tłuszczu. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w piórka, jabłka myjemy i kroimy na połówki.

Zaczynamy od podsmażenia wątróbki na oleju. Mięso nie musi być nawet idealnie usmażona, ponieważ będzie później duszone z jabłkami i cebulą. Po kilku minutach przełóż wątróbkę na talerz. 

Na tej samej patelni smażymy cebulę i dodajemy liść laurowy. Smażymy do uzyskania złotej barwy. Dodajemy jabłka i przyprawy. Gdy owoce zrobią się rumiane i lekko zmiękną, dokładamy wątróbkę. Całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut. 

Danie podajemy gorące prosto z patelni. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.