Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli macie ochotę na lekkie ciastka z kremem, to nie musicie iść do cukierni. Możecie zrobić je samodzielnie w domu. Potrzebujecie jedynie 4 składników na ciasto i dowolnego kremu. Oto ptysie, czyli przepis na lekką przyjemność dla podniebienia.
Do zrobienia ptysi niezbędne jest ciasto parzone. Poniżej znajdziecie skrócony przepis na tę bazę do różnych wypieków. Szczegółowa instrukcja przygotowania ciasta parzonego jest pod tym linkiem - ciasto parzone.
Nadzienie do ptysiów (do wyboru):
Przygotowanie ptysiów:
Jeśli zamierzasz podać ptysie dzień czy dwa później to przechowuj je bez nadzienia w lodówce. Nie wkładaj do zamrażarki, bo będą twarde.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.