Chlebek bananowy - idealny na śniadanie. Bardzo prosty i tylko z kilku składników

Jeśli nie znasz przepisu na chlebek bananowy, musisz koniecznie go wypróbować. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, by przygotować ten pyszny i aromatyczny wypiek. Świetnie sprawdzą się przejrzałe, zalegające banany - a ich wykorzystanie dodatkowo sprzyja idei zero waste.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chlebek bananowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Kilka składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, w łatwy sposób możesz zamienić w aromatyczny i pyszny domowy wypiek. To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę do pracy lub niskokaloryczny deser.

Chlebek bananowy - ekspresowe, domowe ciasto

Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, ale cenisz sobie dobre, zdrowe wypieki wyprobuj przepis na chlebek bananowy. Wystarczy rozgnieść banany i połączyć je z pozostałymi składnikami. To zajmie ci bardzo mało czasu, a efekt będzie przepyszny.

Do przygotowania chlebka nie potrzebujemy świeżych bananów, wręcz przeciwnie - dojrzałe owoce, których skórka sczerniała nadadzą się idealnie. Obejdzie się bez sterty brudnych naczyń i urządzeń typu mikser, które często są nierozłącznym elementem przy domowych wypiekach. 

Zobacz wideo Chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko

Chlebek bananowy - deser dla każdego

Przepisów na ten coraz popularniejszy wypiek jest bardzo dużo. Są wersje wzbogacone o krem i te w wersji dietetycznej. Prawda jest taka, że dosłownie każdy może sobie pozwolić na taki deser. Składniki można dowolnie modyfikować i dostosować do swoich potrzeb. Jesteś na diecie wegańskiej? Bez obaw! Jajko wykorzystane w przepisie można pominąć, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć też mleka roślinnego. Smacznym dodatkiem okażą się orzechy, dodatek miodu lub kawałki czekolady.

Przepis na delikatny chlebek bananowy z dodatkiem orzechów

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 4 dojrzałe banany
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 yżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 banan na wierzch (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy keksówkę - wykładamy ją papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzewamy do 180º C.

W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W osobnej misce rozgniatamy banany, dodajemy jajka i dokładnie roztrzepujemy i mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło, śmietanę i cukier. Dokładnie mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Jeśli zdecydowaliśmy się na orzechy lub czekoladę, dodajemy je do masy. 

Ciasto przekładamy do keksówki. Wierzch możemy udekorować przeciętym w pół bananem. Pieczemy przez około godzinę. W końcowej fazie warto co jakiś czas nakłuć ciasto patyczkiem i sprawdzić, czy jest gotowe. 

Po wyciągnięciu chlebek bananowy należy przestudzić. Po kilku minutach jest gotowy do podania. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA