Zobacz wideo Serowa bagieta w boczku - przepis
Boczek pieczony w rękawie - przepis ze świeżym tymiankiem
Boczek pieczony w rękawie z ziołami to nie lada gratka dla smakoszy. Wariant z tymiankiem jest niezwykle aromatyczny, a przy tym soczysty. Boczek możemy podawać z ziemniakami i świeżą surówką. Poniżej przepis na boczek z tymiankiem:
Składniki:
- około kilograma wieprzowego boczku ze skórą
- 1 czosnek
- 2-3 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- świeże listki tymianku
Wykonanie:
- Na samym początku zajmujemy się boczkiem. Najpierw musimy umyć go pod wodą. Dalej osuszamy go ręcznikiem.
- W drugim kroku przechodzimy do wykonania prostej marynaty. Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Mięso natrzeć marynatą, zrolować i dokładnie związać. Następnie włożyć do lodówki na około 24 godziny.
- Po tym czasie wyjąć i przełożyć do rękawa służącego do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika na około 60-75 minut. W temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Boczek pieczony rolowany z nadzieniem
Boczek pieczony rolowany z cebulą i kaszą manną może wydawać się nieoczywistym połączeniem. Jednakże nic bardziej mylnego. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki, z których skorzystamy to:
- około 1,5 kilograma boczku
- około 500 gramów mięsa mielonego np. wieprzowego
- 1-2 cebule czerwone
- 1 jajko
- 3-4 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz, czosnek, papryka, gorczyca, kolendra
- olej roślinny
Wykonanie:
- Boczek należy przeciąć w taki sposób, aby utworzyć jeden cienki płat.
- Następnie przyprawiamy mieszanką przypraw (czosnek należy wcześniej przecisnąć przez praskę).
- Dalej natłuszczamy mięso.
- Tak przygotowane mięso, przekładamy do lodówki.
- W kolejnym kroku kroimy drobno cebulę, dodajemy jajko i mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Na koniec dokładamy kaszę. Wszystko mieszamy.
- W kolejnym etapie faszerujemy boczek masą. Boczek zwijamy i obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowane mięso, wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na około 1,5 godziny. Mięso pieczemy w temperaturze około 180 stopni.
Przepis na boczek pieczony - przepis w kilku punktach
Przepis na boczek pieczony z pieczarkami to doskonała propozycja na wielkanocny obiad. Oto i on:
Do przygotowania boczku pieczonego z grzybami potrzebujemy:
- 1,5 kilograma surowego boczku
- 3 łyżki masła
- około 500 gramów pieczarek
- 2-3 cebule
- 1 czosnek
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Mięso umyć i pokroić w taki sposób, aby powstał z niego płat.
- Pieczarki obieramy, płuczemy i podsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy przyprawami.
- Boczek wypełnić farszem, zawinąć i włożyć do piekarnika.
- Pieczemy go przez 1,5 godziny. Temperatura powinna być w granicach 180-200 stopni Celsjusza.
Mamy nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy przypadną Wam do gustu i zagoszczą na dłużej na Waszych stołach. Zarówno jako świąteczne posiłki, jak i zwykły niedzielny obiad. Na szczęście przygotowanie boczku nie wymaga od nas poświęcenia dużej ilości czasu, ani sporych zdolności kulinarnych.
Zobacz też: Dania na Wielkanoc. Których dań nie może zabraknąć na stole? Sprawdź tradycyjne świąteczne menu