Boczek pieczony - sposób na wyśmienity obiad na Wielkanoc i nie tylko. Przepisy krok po kroku

Boczek pieczony to znakomity pomysł na obiad z bliskimi. Możemy także serwować go jako potrawę świąteczną. Dowiedz się, jak wykonać danie z boczkiem na kilka sposobów. Prezentujemy przepisy w kilku prostych krokach.
Zobacz wideo Serowa bagieta w boczku - przepis

Boczek pieczony w rękawie - przepis ze świeżym tymiankiem

Boczek pieczony w rękawie z ziołami to nie lada gratka dla smakoszy. Wariant z tymiankiem jest niezwykle aromatyczny, a przy tym soczysty. Boczek możemy podawać z ziemniakami i świeżą surówką. Poniżej przepis na boczek z tymiankiem:

Składniki:

  • około kilograma wieprzowego boczku ze skórą
  • 1 czosnek
  • 2-3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • świeże listki tymianku

Wykonanie:

  1. Na samym początku zajmujemy się boczkiem. Najpierw musimy umyć go pod wodą. Dalej osuszamy go ręcznikiem.
  2. W drugim kroku przechodzimy do wykonania prostej marynaty. Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
  3. Mięso natrzeć marynatą, zrolować i dokładnie związać. Następnie włożyć do lodówki na około 24 godziny.
  4. Po tym czasie wyjąć i przełożyć do rękawa służącego do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika na około 60-75 minut. W temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Boczek pieczony rolowany z nadzieniem

Boczek pieczony rolowany z cebulą i kaszą manną może wydawać się nieoczywistym połączeniem. Jednakże nic bardziej mylnego. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki, z których skorzystamy to:

  • około 1,5 kilograma boczku
  • około 500 gramów mięsa mielonego np. wieprzowego
  • 1-2 cebule czerwone
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz, czosnek, papryka, gorczyca, kolendra
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Boczek należy przeciąć w taki sposób, aby utworzyć jeden cienki płat.
  2. Następnie przyprawiamy mieszanką przypraw (czosnek należy wcześniej przecisnąć przez praskę).
  3. Dalej natłuszczamy mięso.
  4. Tak przygotowane mięso, przekładamy do lodówki.
  5. W kolejnym kroku kroimy drobno cebulę, dodajemy jajko i mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Na koniec dokładamy kaszę. Wszystko mieszamy.
  6. W kolejnym etapie faszerujemy boczek masą. Boczek zwijamy i obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowane mięso, wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na około 1,5 godziny. Mięso pieczemy w temperaturze około 180 stopni.

Przepis na boczek pieczony - przepis w kilku punktach

Przepis na boczek pieczony z pieczarkami to doskonała propozycja na wielkanocny obiad. Oto i on:

Do przygotowania boczku pieczonego z grzybami potrzebujemy:

  • 1,5 kilograma surowego boczku
  • 3 łyżki masła
  • około 500 gramów pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 1 czosnek
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Mięso umyć i pokroić w taki sposób, aby powstał z niego płat.
  2. Pieczarki obieramy, płuczemy i podsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy przyprawami.
  3. Boczek wypełnić farszem, zawinąć i włożyć do piekarnika.
  4. Pieczemy go przez 1,5 godziny. Temperatura powinna być w granicach 180-200 stopni Celsjusza.

Mamy nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy przypadną Wam do gustu i zagoszczą na dłużej na Waszych stołach. Zarówno jako świąteczne posiłki, jak i zwykły niedzielny obiad. Na szczęście przygotowanie boczku nie wymaga od nas poświęcenia dużej ilości czasu, ani sporych zdolności kulinarnych.

Zobacz też: Dania na Wielkanoc. Których dań nie może zabraknąć na stole? Sprawdź tradycyjne świąteczne menu

Więcej o: