Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Śniadanie to pierwszy, i jak mówi powszechne przekonanie, najważniejszy posiłek dnia. Powinno więc nie tylko dostarczać niezbędnych składników odżywczych, ale też dodawać energii i wspomagać codzienne funkcjonowanie. Okazuje się jednak, że wiele produktów kojarzonych do tej pory właśnie ze śniadaniem nie powinno być częścią tego posiłku. Sprawdź, jakich składników unikać podczas przygotowywania tego posiłku. Niektóre mogą zaskoczyć.
To popularne i chętnie wybierane warzywo nie powinno być zjedzone na czczo, zwłaszcza przez osoby, które zmagają się z wrzodami żołądka, bądź refluksem. Dlaczego? Z powodu dużej zawartości kwasu garbnikowego, co może spotęgować problemy z układem pokarmowym. Pomidory zawierają też sporo tanin, które utrudniają przyswajanie żelaza.
Uwielbiane szczególnie przez najmłodszych ogórki nie wydają się niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jednak i one mogą zaszkodzić. W jaki sposób? Mogą powodować bóle brzucha, wzdęcia, a nawet zgagę. Niestety, ogórki kiszone nie są wcale lepszym wyborem, jedzone na czczo również mogą powodować problemy gastryczne. Powinny ich unikać zwłaszcza osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.
Wydawałoby się, że banany to idealny składnik śniadania w wersji 'na słodko'. Jednak nie. Dlaczego? Przede wszystkim są ciężkostrawne, a duża zawartość magnezu może zaburzyć naszą równowagę magnezowo-wapniową. Oczywiście te owoce zawierają także dużo cennych składników odżywczych, dlatego nie warto eliminować ich z diety, a jedynie konsumować już po śniadaniu.
Co jest złego w piciu soków owocowych na śniadanie? Cukier. Może on skutkować dużym skokiem poziomu glukozy we krwi, a to z kolei może obciążać trzustkę. Taki scenariusz powoduje natomiast podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę. Uwielbiasz owocowe soki? Przy śniadaniu zastąp je jednak wodą lub niesłodzoną herbatą. Tak, popularny sok pomarańczowy też się do tego zalicza. On dodatkowo może potęgować nadkwasotę, więc jest niewskazany dla osób z tą przypadłością.
Podobnie jak pomidory, owoce cytrusowe mają negatywny wpływ na żołądek i przełyk z powodu kwasu, jaki zawierają. Mogą być przyczyną zgagi, a nawet reakcji alergicznych. Zdecydowanie nie warto sięgać po nie na pusty żołądek.
Smakołyki w postaci pączków, rogalików czy drożdżówek oprócz tego, że są pyszne i sycące, przede wszystkim zawierają spore ilości cukru. O szkodliwości tego składnika napisano już wiele, więc my dodamy tylko, że słodkie pieczywo bywa ciężkostrawne, zawartość drożdży w tego typu wypiekach, może być drażniąca dla żołądka. Jeśli nie potrafisz odmówić sobie słodkiego smakołyka, sięgnij po niego już po śniadaniu.
Pikantne pokarmy nie są najlepszym śniadaniowym wyborem. Podobnie jak kwaśne jedzenie, ostre przyprawy podrażniają żołądek i mogą być przyczyną niestrawności. Nie warto sięgać po nie na czczo, zdecydowanie lepiej spożywać ostre posiłki w drugiej części dnia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.