Więcej przepisów na obiadowe klasyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Leniwe to zawsze dobry pomysł, zarówno na obiad dla całej rodziny jak i sycący podwieczorek. Przepis na te pyszne twarogowe kluseczki jest banalny a dodatek podsmażonej bułki tartej na masełku to gwarancja sukcesu - takie leniwe serwowały nam nasze babcie i chyba zgodnie przyznany, że były najlepsze na świecie.
Mazurek czekoladowy - przepis na wersję z masą kajmakową i orzechami
Leniwe - przepis
Potrzebne składniki
- 300 g twarogu (najlepiej użyć tłustego)
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- masło
- bułka tarta
Leniwe - sposób wykonania:
- Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiel go w maszynce. Dodaj jajko, sól i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj to niej rozgnieciony twaróg z jajkiem i energicznie zagnieć ciasto.
- Ciasto na leniwe podziel na części i uformuj z nich wałek. Następnie za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombu.
- Leniwe gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia. Nie powinno się gotować ich długo, bo mają tendencję do rozgotowania.
- Przygotuj okrasę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj bułkę tartą. Kiedy bułka się podsmaży się z masłem i zmieni kolor, polej nią kluseczki.
Nocna owsianka o smaku Snickersa. Przepis prosto z Instagrama
Takie kluseczki leniwe smakują jak za dawnych czasów w babcinej kuchni. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, leniwe polecają się z całego serca. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.