Leniwe - przepis na klasykę polskich obiadów. Z tym dodatkiem smakują jak u babci

Kluski leniwe albo pierogi leniwe to istna klasyka polskich obiadów. Te pyszne twarogowe kluseczki najlepiej smakowały u babci, obficie polane masłem z bułką tartą. Dzięki naszemu przepisowi bez problemu odtworzysz smak z dawnych lat.

Więcej przepisów na obiadowe klasyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Leniwe to zawsze dobry pomysł, zarówno na obiad dla całej rodziny jak i sycący podwieczorek. Przepis na te pyszne twarogowe kluseczki jest banalny a dodatek podsmażonej bułki tartej na masełku to gwarancja sukcesu - takie leniwe serwowały nam nasze babcie i chyba zgodnie przyznany, że były najlepsze na świecie. 

Leniwe - przepis

Potrzebne składniki

  • 300 g twarogu (najlepiej użyć tłustego)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • masło 
  • bułka tarta

Leniwe - sposób wykonania:

  1. Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiel go w maszynce. Dodaj jajko, sól i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj to niej rozgnieciony twaróg z jajkiem i energicznie zagnieć ciasto. 
  3. Ciasto na leniwe podziel na części i uformuj z nich wałek. Następnie za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombu.
  4. Leniwe gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia. Nie powinno się gotować ich długo, bo mają tendencję do rozgotowania.
  5. Przygotuj okrasę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj bułkę tartą. Kiedy bułka się podsmaży się z masłem i zmieni kolor, polej nią kluseczki.

Takie kluseczki leniwe smakują jak za dawnych czasów w babcinej kuchni. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, leniwe polecają się z całego serca. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.