Przepis na ciasto Kubanka. Kompozycja smaków, która przypadnie do gustu miłośnikom ciast warstwowych

Przepis na ciasto, które zasmakuje każdemu i ekspresowo zniknie z talerzy. Ciasto Kubanka to prawdziwy rarytas - biszkopt nasączony ponczem, kremowe warstwy i odrobina powideł sprawią, że zapamiętasz ten smak na długo. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale bez obaw - czynności nie zajmą ci dużo czasu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto Kubanka nie tylko cudownie wygląda, ale przede wszystkim pysznie smakuje. To prawdziwa gratka dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem. Przepis na ten smaczny deser sprawdzi się idealnie na różne uroczystości, święta i spotkania rodzinne.

Więcej przepisów na ciasta z kremem znajdziesz w naszym artykule: Lubicie ciasta z kremem? Nawet nie wiedzieliście, że w waszym życiu brakuje Victoria Sponge Cake!

Ciasto Kubanka - idealne na każdą okazję

Przepisów na ciasta warstwowe jest wiele, jednak ciasto Kubanka wyróżnia się smakiem i pięknie się prezentuje na talerzu. Kubanka to kakaowy biszkopt nasączony ponczem, krem budyniowy, bita śmietana, pyszne domowe powidła i kruche herbatniki. To połączenie jest wyjątkowo smaczne i odpowiednie na każdą okazję. Ciasto Kubanka może wydawać się skomplikowane jednak dobra organizacja i wcześniejsze przygotowanie produktów sprawią, że praca minie szybko, a efekty będą niesamowite. 

Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit

Przepis na zjawiskowe i pyszne ciasto Kubanka 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 120 g cukru 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 70 g mąki pszennej 
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • łyżeczka Proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l mleka 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutella

Składniki na poncz:

  • filiżanka espresso
  • 2-3 łyżki rumu

Składniki dodatkowe:

  • 16 sztuk herbatników kakaowych 
  • 16 sztuk herbatników maślanych
  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
  • 0,5 l  schłodzonej śmietanki 30 proc.
  • 2 fixy do śmietany 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa zrobi się sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy po kolei żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 160 st. C przez około 40 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest dobrze upieczone. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy biszkopt do przestygnięcia. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy budyniowej. Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z dodatkiem 250 ml mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niego powstałą masę. Zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy masło i dodajemy chłodną masę budyniową. Na tym etapie należy uważać, by masa się nie zważyła. Ostatnim krokiem jest dodanie kremu Nutella i miksowanie, by składniki się połączyły. 

Przechodzimy do przekładania ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem przygotowanym z kawy i rumu. Nakładamy warstwę kremu budyniowego, następnie układamy warstwę jasnych herbatników. Kolejną warstwą jest dżem lub konfitura i ponownie warstwa ciastek, tym razem ciemnych. 

Chłodną śmietankę ubijamy z fixem i cukrem pudem. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. 

Tak przygotowaną Kubankę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ciasto obficie obsypujemy wiórkami czekolady lub kakao.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: