Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto Kubanka nie tylko cudownie wygląda, ale przede wszystkim pysznie smakuje. To prawdziwa gratka dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem. Przepis na ten smaczny deser sprawdzi się idealnie na różne uroczystości, święta i spotkania rodzinne.
Więcej przepisów na ciasta z kremem znajdziesz w naszym artykule: Lubicie ciasta z kremem? Nawet nie wiedzieliście, że w waszym życiu brakuje Victoria Sponge Cake!
Przepisów na ciasta warstwowe jest wiele, jednak ciasto Kubanka wyróżnia się smakiem i pięknie się prezentuje na talerzu. Kubanka to kakaowy biszkopt nasączony ponczem, krem budyniowy, bita śmietana, pyszne domowe powidła i kruche herbatniki. To połączenie jest wyjątkowo smaczne i odpowiednie na każdą okazję. Ciasto Kubanka może wydawać się skomplikowane jednak dobra organizacja i wcześniejsze przygotowanie produktów sprawią, że praca minie szybko, a efekty będą niesamowite.
Składniki na biszkopt:
Składniki na krem:
Składniki na poncz:
Składniki dodatkowe:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa zrobi się sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy po kolei żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 160 st. C przez około 40 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest dobrze upieczone. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy biszkopt do przestygnięcia.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy budyniowej. Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z dodatkiem 250 ml mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niego powstałą masę. Zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy masło i dodajemy chłodną masę budyniową. Na tym etapie należy uważać, by masa się nie zważyła. Ostatnim krokiem jest dodanie kremu Nutella i miksowanie, by składniki się połączyły.
Przechodzimy do przekładania ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem przygotowanym z kawy i rumu. Nakładamy warstwę kremu budyniowego, następnie układamy warstwę jasnych herbatników. Kolejną warstwą jest dżem lub konfitura i ponownie warstwa ciastek, tym razem ciemnych.
Chłodną śmietankę ubijamy z fixem i cukrem pudem. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta.
Tak przygotowaną Kubankę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ciasto obficie obsypujemy wiórkami czekolady lub kakao.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.