Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na fasolkę po bretońsku jest bardzo łatwy i nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, by to danie wyszło pyszne. Jednak odpowiednia kiełbasa potrafi zamienić niby zwykłe danie w coś naprawdę pysznego. Kiełbasa do fasolki po bretońsku nie powinna być tłusta (przecież używamy także boczku), powinna za to być aromatyczna i wyczuwalna w daniu. Jaka zatem będzie najlepsza? Raczej zrezygnujmy ze śląskiej czy głogowskiej na rzecz podwędzanych np. myśliwskiej, czy jałowcowej. No i oczywiście boczek - najlepiej surowy wędzony lub parzony. Jeśli masz te produkty, twoja fasolka będzie najlepsza na świecie.
Fasolka po bretońsku - przepis tradycyjny
Potrzebne składniki
- 400 g fasoli typu Piękny Jaś
- ok. 250 g boczku wędzonego
- ok. 300 g podsuszonej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, szczypta ostrej papryki
- opcjonalnie: płaska łyżeczka cukru
Fasolka po bretońsku - sposób wykonania
- Dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy, namocz fasolę. Wsyp ją do miski i zalej zimną wodą z odrobiną soli. Pozostaw na całą noc do namoczenia.
- Następnego dnia odcedź i opłucz fasolę. Przełóż ją do garnka i zalej wodą (1 litr) i dodaj ziele angielskie oraz kilka listków laurowych. Następnie gotuj ją na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
- Kiedy fasolka się gotuje, przygotuj pozostałe składniki. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i dodaj pokrojony boczek. Kiedy boczek się wytopi, dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Całą zawartość patelni przełóż do garnka z fasolą. Kiełbasy nie musisz podsmażać - pokrój ja i dodaj bezpośrednio do fasoli.
- Kiedy fasolka będzie już miękka, dodaj passatę oraz koncentrat. Dopraw do smaku przyprawami (majeranek możesz podprażyć chwilę na suchej patelni, wówczas odda więcej aromatu) i gotuj bez przykrycia jeszcze ok. 20 minut. Gotową fasolkę podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Taka fasolka to obiad idealny. Jeśli szukasz inspiracji na smaczny i sycący posiłek, fasolka po bretońsku będzie strzałem w dziesiątkę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.