Fasolka po bretońsku - przepis tradycyjny. Użyj odpowiedniej kiełbasy, a będzie palce lizać

Fasolka po bretońsku to jedna z ulubionych potraw Polaków. Nic w tym dziwnego, jest sycąca, aromatyczna a z odpowiednimi dodatkami jest po prostu najlepsza na świecie. O co należy zadbać, by cieszyć się wyjątkowym smakiem? Oczywiście o kiełbasę - odpowiedni rodzaj zapewni kulinarny sukces.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na fasolkę po bretońsku jest bardzo łatwy i nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, by to danie wyszło pyszne. Jednak odpowiednia kiełbasa potrafi zamienić niby zwykłe danie w coś naprawdę pysznego. Kiełbasa do fasolki po bretońsku nie powinna być tłusta (przecież używamy także boczku), powinna za to być aromatyczna i wyczuwalna w daniu. Jaka zatem będzie najlepsza? Raczej zrezygnujmy ze śląskiej czy głogowskiej na rzecz podwędzanych np. myśliwskiej, czy jałowcowej. No i oczywiście boczek - najlepiej surowy wędzony lub parzony. Jeśli masz te produkty, twoja fasolka będzie najlepsza na świecie.

Fasolka po bretońsku - przepis tradycyjny

Potrzebne składniki

  • 400 g fasoli typu Piękny Jaś
  • ok. 250 g boczku wędzonego
  • ok. 300 g podsuszonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, szczypta ostrej papryki
  • opcjonalnie: płaska łyżeczka cukru

Fasolka po bretońsku - sposób wykonania

  1. Dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy, namocz fasolę. Wsyp ją do miski i zalej zimną wodą z odrobiną soli. Pozostaw na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odcedź i opłucz fasolę. Przełóż ją do garnka i zalej wodą (1 litr) i dodaj ziele angielskie oraz kilka listków laurowych. Następnie gotuj ją na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
  3. Kiedy fasolka się gotuje, przygotuj pozostałe składniki. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i dodaj pokrojony boczek. Kiedy boczek się wytopi, dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Całą zawartość patelni przełóż do garnka z fasolą. Kiełbasy nie musisz podsmażać - pokrój ja i dodaj bezpośrednio do fasoli. 
  5. Kiedy fasolka będzie już miękka, dodaj passatę oraz koncentrat. Dopraw do smaku przyprawami (majeranek możesz podprażyć chwilę na suchej patelni, wówczas odda więcej aromatu) i gotuj bez przykrycia jeszcze ok. 20 minut. Gotową fasolkę podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Taka fasolka to obiad idealny. Jeśli szukasz inspiracji na smaczny i sycący posiłek, fasolka po bretońsku będzie strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: