Kotlety ziemniaczane - szybki przepis na domowy obiad. Z kilku składników wyczarujesz bajeczne danie

Szybki i prosty pomysł na obiad? Przy poniedziałku wizja gotowania przeraża. Mamy dla ciebie pomysł na danie, które posmakuje każdemu a tobie zajmie dosłownie kilka minut.

Więcej przepisów na obiadowe klasyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety ziemniaczane to świetna alternatywa dla mięsa. Możesz śmiało zrobić kilka sztuk więcej i podgrzać na drugi dzień. Posmakują nawet największym mięsożercom. Są sycące, zaserwuj w towarzystwie domowego sosu lub surówki. Do środka możesz dodać pieczarki, szpinak, ser, dodatki, które posmakują twoim najbliższym. Jeśli zastanawiasz się co podać dziś na obiad to dylemat rozwiązany. Do dzieła!

Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Składniki na złociste kotleciki ziemniaczane:

  • Ziemniaki (kilogram)
  • Cebulka (1-2)
  • Jajko
  • Masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
  • Bułka tarta (3-4 łyżki oraz do obtoczenia kotlecików)
  • Przyprawy – pieprz, sól, czosnek, curry, papryka (dodaj te, które lubisz)
  • Koperek, natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki. Następnie przeciśnij przez praskę lub rozgnieć. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Obierz cebulkę, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Przestudź.
  3. Do ostudzonych ziemniaków dodaj cebulkę, przyprawy, jajko bułkę tartą oraz koperek lub natkę pietruszki. Całość ze sobą dokładnie wymieszaj.
  4. Z tak powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanej patelni na maśle lub innym tłuszczu.

Z czym najlepiej smakują kotlety ziemniaczane?

Naszym zdaniem idealnym dodatkiem do domowych kotlecików będzie sos. Możesz podać z pieczarkowym, cebulowym lub czosnkowym. Surówka lub warzywa będą również idealnym dopełnieniem tego smacznego dania. Tak naprawdę będą smakowały z każdym dodatkiem, który wybierzesz. Śmiało możesz zrobić nieco więcej i zajadać na zimno w pracy lub szkole. Smacznego!

 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o: