Kakaowy biszkopt przełożony słodką masą na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to deser, który warto włączyć do każdego świątecznego menu. Oryginalne połączenie wyjątkowych smaków z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości. Dla tego ciasta warto poświęcić te kilka chwil w kuchni i poczuć się niczym Szeherezada z "Baśni tysiąca i jednej nocy".
Więcej przepisów na desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przysmak Sułtana. Wyjątkowe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które skradnie podniebienia domowników oraz gości
Ciasto składniki:
Masa truflowa:
Bita śmietana:
Dodatkowo: pół tabliczki czekolady (w zależności od upodobań: mleczna lub gorzka, nie polecamy białej).
Przygotowanie ciasta, czyli przepis na "baśniowy" deser
Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto, składniki wyjmijmy z lodówki. Powinny być one w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od ciasta, czyli biszkoptu. Masło - na wysokich obrotach - ucieramy z cukrem. Nie przestając miksować, dodajemy jajka. Następnie partiami wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu wlewamy mleko (nie może być zimne, bo wyjdzie zakalec). Wszystko mieszamy, najlepiej dużą, drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki połącza się w jedną masę - gotowe ciasto wylewamy na blachę, wysmarowaną tłuszczem lub wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut we włączonym trybie góra-dół. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Następnie przechodzimy do robienia masy. Tutaj zaczynamy od rozpuszczenia galaretki (w ok. pół szklance wody). Kolejno przygotowujemy krem truflowy, który nadaje całości niebanalnego smaku. To on jest właśnie tym tajemniczym składnikiem. Żeby go przygotować, do małego rondelka wlewamy śmietanę i wsypujemy truflowe cukierki. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania jednolitej i klarownej masy.
Tak przygotowany krem truflowy studzimy i dodajemy do niego kolejno: serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość miksujemy - do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną słodką masę wylewamy na przekrojony biszkopt i przykrywamy drugą częścią. Najważniejsze za nami.
Ostatni krok to w zasadzie dekoracja, czyli ubijamy schłodzoną śmietanę, dodając cukier puder, serek mascarpone oraz galaretkę (musi być schłodzona, ale nie może nam stężnieć). Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą czekoladą (im wiecej - tym lepiej, a na pewno pyszniej). Jeśli nie mamy możliwości jej zetrzeć, możemy drobno ją posiekać.
Ciasto dobrze odstawić do lodówki na około 3 godziny - tak, aby przed serwowaniem było lekko schłodzone (wtedy ładnie będzie się "trzymać" na talerzu).
Sprawdzone ciasto nie tylko do niedzielnej kawki
Ciasto Przysmak Sułtana to idealny wypiek nie tylko na święta. Sprawdzi się także na domowych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Warto wypróbować ten przepis, bo ciasto jest naprawdę przepyszne. Gwarantujemy wysokie doznania smakowe oraz wizualne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.