Zakwas na żurek - przepis obowiązkowy przed Wielkanocą. Ważna jest mąka - musi być konkretna

Zakwas na żurek to gwarancja idealnego smaku wielkanocnego specjału. Przygotowanie zakwasu jest banalne, w zasadzie robi on się sam, ale by wyszedł idealny, musisz użyć konkretniej mąki. Poniżej wyjaśnimy, jak zrobić zakwas na żurek, który sprawi, że twoja zupa zachwyci smakiem wielkanocnych gości.

Więcej przepisów na wielkanocne frykasy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zakwas na żurek jest obowiązkową pozycją podczas robienia listy potraw wielkanocnych. Zakwas na żurek bez problemu kupisz w sklepie, ale nie może równać się on smakiem z zakwasem domowym. Dziś mamy dla ciebie przepis na zakwas na żurek, który bez problemu zrobisz samodzielnie. Ważną rzeczą, o której musisz pamiętać jest mąka - do zakwasu na żur używamy tylko mąki żytniej o wysokim typie, najlepiej 2000. 

Pampuchy, czyli pączki na parze (zdjęcie ilustracyjne)Miękkie pampuchy - przepis na puszyste i lekkie pączki na parze

Zakwas na żurek - przepis obowiązkowy przed Wielkanocą

Składniki:

  • 0,5 l przegotowanej wody (może być także przefiltrowana)
  • 6 pełnych łyżek mąki żytniej o wysokim typie
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego

Zakwas na żurek - sposób wykonania:

  1. Przygotuj spory słoik, umyj go i wyparz we wrzątku. 
  2. Do suchego słoika wsyp mąkę, dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku oraz listki laurowe i ziele angielskie. Zalej całość wodą i wymieszaj.
  3. Słoik zakryj gazą i trzymaj w ciepłym i suchym miejscu (np. na kuchennym blacie).
  4. Zakwas powinien dojrzewać przez ok. tydzień. Codziennie należy go zamieszać. Kiedy będzie już kwaskowo pachniał i smakował, przelej zakwas do  butelek i trzymaj w lodówce.

Uprawa pomidorów na balkonie: wskazówki i radyJak uprawiać pomidory na balkonie? Praktyczne rady i wskazówki

Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest banalne, a smak zupy jest niesamowity. Jeśli chcesz, by twój żurek był długo wspominany przez wielkanocnych gości, koniecznie przygotuj zakwas z tego przepisu.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: