Przepis na sernik z wiaderka. Puszyste ciasto bez spodu z zaledwie siedmiu składników

Przepis na sernik z wiaderka, czyli ciasto składające się tylko z kilku składników, to receptura, którą na pewno warto znać. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego niestraszni nam będą niezapowiedziani goście. Jeśli cukier zamienimy na nieco mniej kaloryczne słodzidło, będzie także świetną przekąską dla osób dbających o linię.

Sernik to ciasto deserowe, którego głównym składnikiem jest mielony twaróg. Przepis na sernik z wiaderka można potraktować jako tzw. wyjście awaryjne, kiedy przyjmujemy niespodziewanych gości lub kiedy nie mamy czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych wypieków. To również świetna opcja dla tych, którzy nie przepadają za myciem naczyń, gdyż do przygotowania tego ciasta wystarczy tylko jedna miska. 

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na sernik z wiaderka - jakich składników potrzeba? Lista produktów

Na przygotowanie dużej blachy sernika potrzeba zaledwie siedmiu składników. Poniżej przedstawiamy listę produktów oraz wykonanie ciasta krok po kroku.

Składniki potrzebne do masy serowej:

  • 1 kg sera z wiaderka;
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek;
  • 3 budynie śmietankowe po 40 g;
  • półtorej szklanki mleka;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 6 żółtek z jajka (białka należy rozdzielić i odłożyć).

Dodatkowo:

  • białka z jajek;
  • półtorej szklanki cukru.
Zobacz wideo Serniczki z patelni

Sernik z twarogu z wiaderka - etapy przygotowania

Ciasto:

  1. Blachę do pieczenia o wymiarach 25x35 mm smarujemy tłuszczem. Nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia, czy obsypywać bułką tartą.
  2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy wraz z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy twaróg, następnie budynie śmietankowe, oliwę i na końcu mleko. Całość dokładnie miksujemy, aż do połączenia się składników. 
  3. Białka jaj miksujemy na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy 1,5 szklanki cukru.
  4. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  5. Masę serową wylewamy na blachę, którą wstawiamy do piekarnika.
  6. Tak przygotowany sernik należy piec przez około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli nie przepadamy za sernikiem bez spodu, ale nie mamy czasu na przygotowywanie ciasta, warto wyłożyć blachę herbatnikami. 

Uwaga: Sernika nie należy wyciągać z piekarnika, dopóki nie ostygnie. Możemy lekko uchylić drzwiczki dopiero po upływie około 20 minut od momentu, w którym wyłączymy piekarnik.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: