Mięso na Wielkanoc - Magda Gessler zdradza swój przepis. Tak soczystej szynki na pewno nie jadłeś

Mięso na Wielkanoc jest tak samo obowiązkowe jak karp na Wigilię. Szynka z przepisu Magdy Gessler jest delikatna, soczysta a marynata z miodu i musztardy nadaje jej nieziemskiego smaku. Takie mięso na Wielkanoc skradnie serca wszystkim gościom.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Mięso na Wielkanoc ma być pyszne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. I taka właśnie jest szynka z przepisu Magdy Gessler. Zapraszamy do przepisu, którym rozkochasz wielkanocnych gości.

Mięso na Wielkanoc - szynka z przepisu Magdy Gessler

Potrzebne składniki:

  • szynka wieprzowa o wadze mniej więcej 1 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól (ok. 15 g)
  • 250 ml wrzątku

Szynka wielkanocna Magdy Gessler - sposób wykonania

  1. Szynkę osusz ręcznikiem papierowym i włóż do miski lub brytfanny. Do miseczki włóż składniki na marynatę: miód, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę oraz sól i olej. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Szynkę porządnie natrzyj marynatą i odłóż na 12 godzin do lodówki.
  3. Po upływie 12 godzin wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu nabrać temperatury pokojowej. Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  4. Nadmiar marynaty zdejmij do naczynia żaroodpornego. Przygotuj dużą patelnię i porządnie ją rozgrzej. Przez minutę smaż mięso z każdej strony, by dokładnie się "zamknęło" Dzięki  temu szynka będzie bardzo soczysta.
  5. Podsmażoną szynkę włóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piecz przez pół godziny. Następnie wlej do naczynia z mięsem pół szklanki wrzątku i zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Piecz szynkę przez godzinę, w połowie pieczenia wlej pozostały wrzątek.
  6. Upieczoną szynkę wyjmij na deskę i daj jej odpocząć przed krojeniem. W tym czasie przygotuj sos: marynatę przelej do rondelka, dodaj łyżkę masła i zagotuj na wolnym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zapraw go łyżką mąki.
  7. Szynkę pokrój w plastry i polej sosem. 

Taka szynka to hit wielkanocnego stołu. Jeśli szukasz inspiracji na mięso na Wielkanoc, koniecznie wypróbuj ten przepis na szynkę, efekt wow murowany.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA