Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Mięso na Wielkanoc ma być pyszne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. I taka właśnie jest szynka z przepisu Magdy Gessler. Zapraszamy do przepisu, którym rozkochasz wielkanocnych gości.
Mięso na Wielkanoc - szynka z przepisu Magdy Gessler
Potrzebne składniki:
- szynka wieprzowa o wadze mniej więcej 1 kg
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól (ok. 15 g)
- 250 ml wrzątku
Szynka wielkanocna Magdy Gessler - sposób wykonania
- Szynkę osusz ręcznikiem papierowym i włóż do miski lub brytfanny. Do miseczki włóż składniki na marynatę: miód, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę oraz sól i olej. Dokładnie wymieszaj całość.
- Szynkę porządnie natrzyj marynatą i odłóż na 12 godzin do lodówki.
- Po upływie 12 godzin wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu nabrać temperatury pokojowej. Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Nadmiar marynaty zdejmij do naczynia żaroodpornego. Przygotuj dużą patelnię i porządnie ją rozgrzej. Przez minutę smaż mięso z każdej strony, by dokładnie się "zamknęło" Dzięki temu szynka będzie bardzo soczysta.
- Podsmażoną szynkę włóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piecz przez pół godziny. Następnie wlej do naczynia z mięsem pół szklanki wrzątku i zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Piecz szynkę przez godzinę, w połowie pieczenia wlej pozostały wrzątek.
- Upieczoną szynkę wyjmij na deskę i daj jej odpocząć przed krojeniem. W tym czasie przygotuj sos: marynatę przelej do rondelka, dodaj łyżkę masła i zagotuj na wolnym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zapraw go łyżką mąki.
- Szynkę pokrój w plastry i polej sosem.
Taka szynka to hit wielkanocnego stołu. Jeśli szukasz inspiracji na mięso na Wielkanoc, koniecznie wypróbuj ten przepis na szynkę, efekt wow murowany.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.