Więcej przepisów na słodkie przekąski znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Gofry to wspaniała przekąska. Może je jeść z przeróżnymi dodatkami i niezależnie od pory dnia - pasują zarówno na śniadanie, jak i na deser, a może ktoś skusi się nawet, żeby zjeść je na kolację? Czemu nie! Ich zaletą jest również to, że nie są trudne w przygotowaniu i dość szybko się je robi (nawet jeśli nie macie gofrownicy!).
Niedawno przepisem na gofry podzieliła się na Instagramie Anna Starmach. Jurorka programu MasterChef Junior na instagramowej relacji zdradziła, że połowę mleka, którego zwykle używa w swoim przepisie, po raz pierwszy postanowiła zamienić na śmietankę. "O, jaka to korzystna zmiana!" - zachwycała się.
Rzeczywiście, dodanie śmietanki do ciasta sprawia, że gofry stają się bardziej puszyste. Są wtedy również nieco tłustsze, ale warto pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc mogą na tym tylko zyskać. Poniżej znajdziecie cały przepis na gofry Anny Starmach, który pochodzi z jej oficjalnej strony.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Żółtko łączymy z mlekiem i śmietanką, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej oraz sól. Mieszamy. Białko ubijamy, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta. Smażymy około trzy-cztery minuty. Uważamy, żeby nie przypalić gofrów. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pisaliśmy, że do zrobienia gofrów nie trzeba mieć nawet gofrownicy. Wystarczy użyć patelni - grillowej bądź zwykłej. Na rynku dostępne są także specjalne, silikonowe foremki, których można ułożyć zarówno na patelni, jak i w piekarniku. W przypadku patelni gofry oczywiście nie będą miały charakterystycznego kształtu, ale - gwarantujemy - na pewno wam posmakują. Instrukcję krok po kroku znajdziecie w poniższym tekście:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.