Przepis na gofry, które są superpuszyste. Anna Starmach dodała jeden składnik. "Jaka korzystna zmiana!"

Gofry to dla wielu osób jeden z ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Często kojarzą się z wakacjami, morzem i nosem ubrudzonym bitą śmietaną. Żeby przywołać miłe wspomnienia, nie musicie jednak podróżować nad Bałtyk. Gofry możecie sami zrobić w domu. Anna Starmach na Instagramie podzieliła się trikiem, dzięki któremu smakują jeszcze lepiej.

Więcej przepisów na słodkie przekąski znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gofry to wspaniała przekąska. Może je jeść z przeróżnymi dodatkami i niezależnie od pory dnia - pasują zarówno na śniadanie, jak i na deser, a może ktoś skusi się nawet, żeby zjeść je na kolację? Czemu nie! Ich zaletą jest również to, że nie są trudne w przygotowaniu i dość szybko się je robi (nawet jeśli nie macie gofrownicy!).

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska, a jak smakuje!

Niedawno przepisem na gofry podzieliła się na Instagramie Anna Starmach. Jurorka programu MasterChef Junior na instagramowej relacji zdradziła, że połowę mleka, którego zwykle używa w swoim przepisie, po raz pierwszy postanowiła zamienić na śmietankę. "O, jaka to korzystna zmiana!" - zachwycała się.

Gofry Anny StarmachGofry Anny Starmach screen Instagram Anna Starmach

Rzeczywiście, dodanie śmietanki do ciasta sprawia, że gofry stają się bardziej puszyste. Są wtedy również nieco tłustsze, ale warto pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc mogą na tym tylko zyskać. Poniżej znajdziecie cały przepis na gofry Anny Starmach, który pochodzi z jej oficjalnej strony.

Gofry - przepis Anny Starmach

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka (połowę gwiazda zastąpiła śmietanką)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Żółtko łączymy z mlekiem i śmietanką, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej oraz sól. Mieszamy. Białko ubijamy, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy. 

Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta. Smażymy około trzy-cztery minuty. Uważamy, żeby nie przypalić gofrów. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jak zrobić gofry bez gofrownicy? To proste

Pisaliśmy, że do zrobienia gofrów nie trzeba mieć nawet gofrownicy. Wystarczy użyć patelni - grillowej bądź zwykłej. Na rynku dostępne są także specjalne, silikonowe foremki, których można ułożyć zarówno na patelni, jak i w piekarniku. W przypadku patelni gofry oczywiście nie będą miały charakterystycznego kształtu, ale - gwarantujemy - na pewno wam posmakują. Instrukcję krok po kroku znajdziecie w poniższym tekście:

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.