Sos czosnkowy - przepis tradycyjny i wege. Sekret to odpowiednie mieszanie składników

Sos czosnkowy to kluczowy dodatek do pizzy oraz dań z grilla. Jak przygotować naturalną alternatywę dla gotowego sosu? Sprawdź dwa przepisy na sos czosnkowy na jogurcie oraz sos czosnkowy bez majonezu.

Sos czosnkowy domowy - skuteczny patent na warzywa 

Naturalny sos czosnkowy domowy to sprzymierzeniec każdego rodzica, który chce przekonać najmłodszych do większej ilości warzyw na talerzu. Ten sos idealnie łączy różne smaki i pasuje do wielu potraw, domowy sos czosnkowy to ulubiona pozycja w menu w każdym domu. 

Sos czosnkowy na jogurcie - lekko na talerzu 

W tym przepisie nie chodzi o to, aby całkiem zrezygnować z majonezu, tylko wymieszać składniki tak, aby sos był lekki i smaczny jednocześnie. Pełną listę składników oraz banalnie prosty przepis na sos czosnkowy na jogurcie znajdziesz poniżej. 

Domowy sos czosnkowy - lista składników: 

  • jogurt naturalny - 100 ml, 
  • śmietana - 100 ml, 
  • majonez - 2 łyżki stołowe, 
  • czosnek - 2-3 ząbki,  
  • sól i pieprz - po szczypcie 

Przepis na sos czosnkowy: 

Na początek należy posiekać drobno czosnek i dodać do niego jogurt, na koniec dodajemy resztę składników i doprawiamy przy pomocy soli i pieprzu. 

Zobacz wideo Czosnkowe supełki - przepis

Sos czosnkowy bez majonezu - opcja wege 

Przepis na sos czosnkowy bez majonezu w wegańskiej odsłonie może zaskoczyć, ale jest równie smaczny, co jego tradycyjna wersja. Listę składników oraz kolejne etapy przygotowana prezentujemy poniżej. 

Sos czosnkowy - lista składników 

  • czosnek - 2-3 ząbki, 
  • olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa, 
  • tofu naturalne - ok. 200 g, 
  • ciepła woda - 150 ml, 
  • sok z połówki cytryny, 
  • płatki drożdżowe - 3 łyżki, 
  • sól i pieprz 

Sos czosnkowy bez majonezu - przygotowanie 

Na początek tofu należy porwać na małe kawałki, następnie wrzucić do blendera i dodać czosnek, który wcześniej przeciskamy przez praskę. Podane wcześniej składniki zalewamy wodą i sokiem z cytryny. Następnie całość miksujemy na gładką masę i na koniec dodajemy płatki drożdżowe, pieprz oraz sól i ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. 

Domowy sos czosnkowy - z czym podawać? 

Oprócz wspomnianej już wcześniej pizzy oraz bukietu warzyw sos czosnkowy domowej roboty sprawdzi się także w przypadku szaszłyków, domowych burgerów czy tradycyjnych kanapek. Niektórzy dodają go także do frytek, a nawet zup. Z mięs sos czosnkowy idealnie komponuje się z drobiem, kurczak lub indyk to doskonała baza do tego smaku. Raz przygotowany można przechowywać w lodówce przez trzy dni, ale i tak najlepszy jest świeży sos czosnkowy, przygotowany tuż przed podaniem. Dodatkowo do dekoracji warto dodać pietruszkę, która wyjątkowo lubi się z czosnkiem, podczas świąt wielkanocnych idealnie sprawdzi się rzeżuchą

Zobacz też: Tak chrupiącego pieczywa czosnkowego jeszcze nie jedliście. Kucharz zdradza swój sekret

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.