Delikatne naleśniki na kefirze. Prosty i szybki przepis z jedynie pięciu składników

Naleśniki na kefirze to prosty sposób na delikatniejszą wersję tego dania. Do tego przepisu potrzeba tylko pięciu składników. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Fani naleśników będą w siódmym niebie, gdy spróbują swojego ulubionego smakołyku w tej wersji. Dodatek kefiru sprawi bowiem, że naleśniki będą niezwykle delikatne. Receptura wymaga tylko 5 składników, więc na pewno każdy da radę je zrobić. Przekonajcie się sami!

Zobacz wideo Najładniejsze naleśniki na świecie

Kefirowe naleśniki potrzebują tylko 5 składników. Lista potrzebnych produktów

Składniki na to lekkie i pyszne danie są następujące:

  • mąka pszenna - porządna szklanka,
  • jajka - 2 sztuki,
  • kefir - ok. dwóch szklanek,
  • soda oczyszczona/proszek do pieczenia - płaska łyżeczka,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatkowo może być potrzeba jeszcze woda - ok. pół szklanki. Jednak to zależy od konsystencji ciasta. Natomiast do przyprawienia przygotuj sobie szczyptę soli i odrobinę cukru. Przydadzą się też ulubione dodatki, zarówno na słodko, jak i na słono. Zdecydujcie sami, na co macie ochotę. Do kefirowych naleśników pasuje naprawdę wszystko, więc macie bardzo duże pole do popisu. 

Jak zrobić lekkie naleśniki na kefirze? Przedstawiamy przepis

Wykonanie naleśników kefirowych jest bardzo proste:

  1. Składniki na ciasto zmiksuj na gładką masę;
  2. Patelnię dobrze rozgrzej z małą ilością tłuszczu;
  3. Ciasto smaż na rumiano z każdej strony;
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.