Przepis na szybki obiad z niczego, czyli danie dla zabieganych, które jest sycące i pyszne

Okazuje się, że z kilku produktów można stworzyć danie, które zachwyci smakiem, a przy tym będzie pełnowartościowe pod względem składników odżywczych. Szybki obiad z niczego, to umiejętność godna największych szefów kuchni. Wyczarowanie posiłku przy ograniczonych produktach wymaga jedynie trochę wyobraźni i kilku sprawdzonych przepisów.

W dzisiejszym zabieganym świecie umiejętność szybkiego przygotowania posiłku jest na miarę złota. Dobrze jest znać jak najwięcej takich przepisów. Jak zatem przygotować ekspresowe danie w dodatku z niewielu składników? Oto przepis na szybki obiad z niczego

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na szybki obiad z niczego, czyli zrób remanent. Sprawdź, co masz w szafkach i lodówce

Po pierwsze, najpierw dobrze jest ustalić zawartość lodówki i szafek. Często szybki obiad z niczego robimy, gdy lodówka świeci pustkami, mamy resztki różnych produktów lub składniki, które niedługo stracą termin ważności. Dobrze jest wtedy szukać rozwiązań, dzięki którym nic się nie zmarnuje, a obiad faktycznie będzie smaczny, aromatyczny i wartościowy. Na szybki obiad z niczego polecamy błyskawiczną zapiekankę. 

W zależności od tego, jaki będzie efekt naszych poszukiwań, możemy stworzyć sycący, a przy tym tani posiłek. Nie trzeba bowiem dokupywać żadnych składników, a co za tym idzie – za obiad z niczego nie zapłacimy ani złotówki, poza oczywiście tymi produktami, które już w domu mamy.

Zapiekanka to jedna z najłatwiejszych propozycji na szybki obiad z niczego. To jedno z tych dań, w którym można dosyć dowolnie potraktować poszczególne składniki. Efekt końcowy może dzięki temu nieco się różnić, ale na pewno zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Przepis na szybki obiad z niczego, czyli zapiekanka w wersji domowej

  • 300 gramów makaronu (najlepiej penne lub świderki),
  • warzywa świeże lub mrożone (pomidor, papryka, pietruszka, brokuł, marchewka, kalafior, cukinia itp.),
  • pieczarki lub grzyby leśne,
  • dowolne mięso (np: filet z kurczaka, pół kilo mięsa mielonego, salami, szynka, boczek, kiełbasa),
  • sól, pieprz i przyprawy do smaku,
  • żółty ser lub mozzarella.

Przepis na szybki obiad z niczego - wykonanie

Na początku trzeba ugotować makaron zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy mięso – drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Jeśli mamy surowe mięso, należy je przed obróbką termiczną przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Następnie kroimy w kostkę wszystkie warzywa, jakie planujemy wrzucić do zapiekanki.

Gdy makaron będzie już ugotowany, odcedzamy go, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy przygotowany składnik mięsny, dorzucamy warzywa, a na wierzchu posypujemy tartym serem lub kładziemy ser w plastrach.

Całość wstawiamy do piekarnika – pieczemy w 200 stopniach przez pół godziny. Zapiekanka doskonale smakuje sama, można ją jednak podawać także z keczupem lub sosem czosnkowym.

Kreatywne podejście do gotowania to podstawa

Szybkie obiady z niczego mają to do siebie, że można z nimi eksperymentować, bawić się kreatywnością i doborem smaków. Jeśli nie mamy jakiegoś składnika, który znajduje się w przepisie, a mamy coś podobnego, możemy śmiało zastąpić jeden drugim.

Efekt końcowy na pewno będzie dosyć podobny bez względu na podmianę. Jeśli nie masz makaronu, możesz zrobić zapiekankę z ryżem. Jeśli nie posiadasz bakłażana, nic nie stoi na przeszkodzie zastąpić go cukinią. Gdy nie masz świeżych warzyw, ale w zamrażalniku zalega gotowa mieszanka wieloskładnikowa, można ją bez obaw wykorzystać.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: