W dzisiejszym świecie, kiedy biegamy z pracy do domu, po drodze ogarniamy sprawy urzędowe, robimy zakupy i załatwiamy milion spraw po drodze - każda oszczędność czasu jest na wagę złota. Tutaj warto znać kilka prostych przepisów i orientować się w podstawowych smakach, aby na szybko stworzyć pyszny obiad. Jak zatem przygotować błyskawiczne danie (nie z mrożonki) w dodatku z niewielu składników? Oto przepis na szybki obiad z niczego
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na szybki obiad z niczego, czyli zrób remanent. Sprawdź, co masz w szafkach i lodówce
Po pierwsze, najpierw dobrze jest ustalić zawartość lodówki i szafek. Takie czyszczenie przyda się nie tylko z okazji porządków, ale to też doskonała okazaja do sprawdzenia czego nam brakuje i co powinniśmy kupić przy okazji kolejnych zakupów. Na szybki obiad z niczego polecamy błyskawiczną zapiekankę - można tu użyć praktycznie wszystkich produktów, różne kawałki mięs, serów, czy nawet warzyw sprawdzą się idealnie.
W zależności od tego, jaki będzie efekt naszych poszukiwań, możemy stworzyć sycący, a przy tym tani posiłek – za obiad z niczego nie zapłacimy ani złotówki, bo przygotujemy go ze składników, które mamy w zakamarkach szafek, czy na dnie lodówki.
Zapiekanka to jedna z najłatwiejszych propozycji na szybki obiad z niczego, ale przecież najważniejszy jest efekt i końcowy smak. Tutaj kwestia doboru składników i przypraw zależy oczywiście od upodobań i preferencji - my przygotowaliśmy uniwersalny przykład, czyli przepis na szybki obiad z niczego.
Przepis na szybki obiad z niczego, czyli zapiekanka w wersji domowej
Przepis na szybki obiad z niczego - wykonanie
Na początku trzeba ugotować makaron. W tym czasie przygotowujemy mięso – drobno kroimy i podsmażamy na dowolnym tłuszczu (oliwa, olej, masło). Jeśli mamy surowe mięso, należy je przed obróbką termiczną przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Te już "obrobione" tego nie wymagają.
Następnie kroimy w kostkę wszystkie warzywa, jakie planujemy wrzucić do zapiekanki. Jeśli mamy je w puszcze lub w wersji mrożonej - dodajemy bezpośrednio do smażonego mięsa.
Gdy makaron będzie już ugotowany, odcedzamy go, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy usmoażone mięso, dorzucamy warzywa, całość obsypujemy grubo serem. Jeśli zalega nam w szafce passata bądź jakiś inny sos pomidorowy - również możemy go dodać.
Całość wstawiamy do piekarnika – pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez pół godziny. Zapiekanka doskonale smakuje sama, można ją jednak podawać także z keczupem lub sosem czosnkowym, a nawet świeżymi warzywami.
Kreatywne podejście do gotowania to podstawa
Szybkie obiady z niczego mają to do siebie, że można z nimi dowolnie eksperymentować i dobierać smaki. To, co na pierwszy rzut oka może nie grać ze sobą, w zapiekance sprawi, że będzie to idealne i bardzo oryginalne połączenie smaków.
Przy przygotowywaniu obiady z niczego ważna jest nasza kreatywność i pomysłowość. Jeśli nie mamy makaronu, dodajmy ryż albo kasze. Cukinie możemy zastąpić bakłażanem, a świeże pomidory - tymi w puszce.
Pamiętajmy, że najlepsze dnia wychodzą często z przypadku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.