Przepis na szybki obiad z niczego, czyli danie dla zabieganych, które jest sycące i pyszne

Okazuje się, że z kilku produktów można stworzyć danie, które nie tylko zachwyci smakiem, ale też będzie pełnowartościowe pod względem składników odżywczych. Szybki obiad z niczego, to umiejętność godna najlepszej gospodyni, która w kilka chwil może stworzyć smaczny obiad dla całej rodziny. I nie będzie to danie gotowe z mrożonki.

W dzisiejszym świecie, kiedy biegamy z pracy do domu, po drodze ogarniamy sprawy urzędowe, robimy zakupy i załatwiamy milion spraw po drodze - każda oszczędność czasu jest na wagę złota. Tutaj warto znać kilka prostych przepisów i orientować się w podstawowych smakach, aby na szybko stworzyć pyszny obiad. Jak zatem przygotować błyskawiczne danie (nie z mrożonki) w dodatku z niewielu składników? Oto przepis na szybki obiad z niczego

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na szybki obiad z niczego, czyli zrób remanent. Sprawdź, co masz w szafkach i lodówce

Po pierwsze, najpierw dobrze jest ustalić zawartość lodówki i szafek. Takie czyszczenie przyda się nie tylko z okazji porządków, ale to też doskonała okazaja do sprawdzenia czego nam brakuje i co powinniśmy kupić przy okazji kolejnych zakupów. Na szybki obiad z niczego polecamy błyskawiczną zapiekankę - można tu użyć praktycznie wszystkich produktów, różne kawałki mięs, serów, czy nawet warzyw sprawdzą się idealnie. 

W zależności od tego, jaki będzie efekt naszych poszukiwań, możemy stworzyć sycący, a przy tym tani posiłek – za obiad z niczego nie zapłacimy ani złotówki, bo przygotujemy go ze składników, które mamy w zakamarkach szafek, czy na dnie lodówki. 

Zapiekanka to jedna z najłatwiejszych propozycji na szybki obiad z niczego, ale przecież najważniejszy jest efekt i końcowy smak. Tutaj kwestia doboru składników i przypraw zależy oczywiście od upodobań i preferencji - my przygotowaliśmy uniwersalny przykład, czyli przepis na szybki obiad z niczego. 

Przepis na szybki obiad z niczego, czyli zapiekanka w wersji domowej

  • pół paczki makaronu (jeśli to obiad dla kilku osób) - mogą być tzw. kolanka, świderki, penne, a nawet spaghetti,
  • warzywa świeże lub mrożone (cebula, pomidor, papryka, pietruszka, brokuł, marchewka, kalafior, cukinia, czerwona fasola, kukurydza z puszki itp.),
  • pieczarki - jeśli nie mamy tego składnika, możemy go bez obaw pominąć;
  • dowolne mięso (np: filet z kurczaka, mięso mielone, salami, szynka, boczek, kiełbasa, a nawet polędwica - czyli kawałki, które zostały niewykorzystane wcześniej),
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku - w zależności od upodobania (np. ostra papryka, czy czosnek),
  • każdy rodzaj sera do obsypania naszej zapiekanki.

Przepis na szybki obiad z niczego - wykonanie

Na początku trzeba ugotować makaron. W tym czasie przygotowujemy mięso – drobno kroimy i podsmażamy na dowolnym tłuszczu (oliwa, olej, masło). Jeśli mamy surowe mięso, należy je przed obróbką termiczną przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Te już "obrobione" tego nie wymagają.

Następnie kroimy w kostkę wszystkie warzywa, jakie planujemy wrzucić do zapiekanki. Jeśli mamy je w puszcze lub w wersji mrożonej - dodajemy bezpośrednio do smażonego mięsa.

Gdy makaron będzie już ugotowany, odcedzamy go, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy usmoażone mięso, dorzucamy warzywa, całość obsypujemy grubo serem. Jeśli zalega nam w szafce passata bądź jakiś inny sos pomidorowy - również możemy go dodać.

Całość wstawiamy do piekarnika – pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez pół godziny. Zapiekanka doskonale smakuje sama, można ją jednak podawać także z keczupem lub sosem czosnkowym, a nawet świeżymi warzywami. 

Kreatywne podejście do gotowania to podstawa

Szybkie obiady z niczego mają to do siebie, że można z nimi dowolnie eksperymentować i dobierać smaki. To, co na pierwszy rzut oka może nie grać ze sobą, w zapiekance sprawi, że będzie to idealne i bardzo oryginalne połączenie smaków. 

Przy przygotowywaniu obiady z niczego ważna jest nasza kreatywność i pomysłowość. Jeśli nie mamy makaronu, dodajmy ryż albo kasze. Cukinie możemy zastąpić bakłażanem, a świeże pomidory - tymi w puszce.

Pamiętajmy, że najlepsze dnia wychodzą często z przypadku. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.