Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pierogi, oprócz tego, że można oczywiście jeść je na co dzień, bardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem niż z Wielkanocą. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie grudniowych świąt bez tłuściutkich pierogów z kapustą i grzybami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zamiast sztywno trzymać się wielkanocnego menu, trochę zaszaleć i również podczas tych świąt podać pierogi. Jednak nie z kapustą i grzybami, a w zupełnie innej, nietypowej odsłonie, którą proponuje Ewa Wachowicz.
Na swojej oficjalnej stronie gwiazda zachęca, aby pierogi przygotować z farszem z białej kiełbasy. To mięso często pojawia się na wielkanocnych stołach, więc w tym roku możecie zaserwować je nieco inaczej i miło zaskoczyć nie tylko siebie, lecz także gości. Poniżej znajdziecie przepis.
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do mąki wlewamy wodę i mieszamy nożem. Gdy powstaną kluchy, dodajemy jedno jajko. Siekamy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na bok na ok. 20 minut.
Teraz pora na farsz. Kiełbasę sparzamy, a gdy wystygnie, zdejmujemy osłonki. Kroimy, rozdrabniamy i przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy chrzan i przyprawy. Mieszamy składniki i przykryty farsz chowamy do lodówki.
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka (np. szklanką). Nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy pierogi do wrzątku. Po tym, jak wypłyną, gotujemy przez około minutę. Hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy. Podajemy z cebulką i majerankiem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.