Sałatka chrzanowa z jajkiem to prawdopodobnie najczęściej spożywana w sałatka jajeczna. Jest dość wyrazista w smaku, dlatego jej przygotowanie najlepiej zaczynać od dodania połowy słoiczka chrzanu, a potem ewentualnie dodać go więcej, by wzmocnić smak.
Zobacz wideo Chrzan jest niezastąpiony na świątecznym stole. Dlaczego jest taki ważny?
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazety.pl.
Sałatka chrzanowa z jajkiem – potrzebne składniki
- zawartość 2 słoiczków selera konserwowego (2 słoiczki po 180 g każdy – masa po odsączeniu);
- 3 jabłka;
- 1 puszka kukurydzy (około 285 g po odsączeniu);
- 5 ugotowanych na twardo jajek;
- 1 mały słoiczek tartego chrzanu (lub nieco mniej);
- 3 łyżki majonezu (lub 1-2 łyżki więcej dla zrównania smaku chrzanu);
- 3 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18 proc.;
- sól i pieprz.
Sałatka chrzanowa z jajkiem – wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, następnie pokrój w drobną kosteczkę.
- Seler odsącz z zalewy, pokrój na mniejsze kawałki (ten krok nie jest konieczny).
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Jabłka obierz, jeśli występują gniazda nasienne, należy je usunąć. Następnie pokrój jaja w drobną kosteczkę.
- Wszystkie powyższe składniki przełóż do dużej miski, a następnie dodaj majonez, kwaśną śmietanę oraz chrzan tarty ze słoiczka, całość wymieszaj.
- Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszaj. Sałatkę należy przechowywać w lodówce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.