Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Cannelloni można przygotować w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Klasyczny przepis na to danie składa się z makaronu i nadzienia z mięsa mielonego połączonego z aromatycznymi pomidorami. Popularne są też farsze ze szpinakiem, serami i te z dodatkiem warzyw.
Cannelloni to nic innego jak rodzaj włoskiego makaronu, który kształtem przypomina rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej podawany jest z sosem pomidorowym lub beszamelowym, posypany serem i następnie zapiekany. To danie z pewnością zasmakuje fanom włoskiej kuchni. Farsz można przygotować w wielu różnych wersjach, a dzięki temu cannelloni świetnie smakuje o każdej porze dnia - można je przygotować zarówno na obiad, jak i na wyjątkową kolację.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko odrobinę soli i pieprzu oraz połowę sera. Dokładnie mieszamy.
Cebulę i czosnek szklimy na maśle, a po chwili dodajemy mięso - przy pomocy łopatki lub widelca rozdrabniamy je. Smażymy przez około 6-7 minut. Odkładamy.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu pomidorowego - passatę przyprawiamy ziołami i dodajemy odrobinę wody. Dokładnie mieszamy, by sos lekko rozcieńczyć. Połowę sosu wlewamy na dno naczynia żaroodpornego.
Makaron cannelloni nadziewamy farszem mięsnym, a następnie układamy w naczyniu z sosem. Całość zalewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym serem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w 200 st. C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut, by danie ostygło, a następnie delikatnie kroimy i przekładamy na talerz.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.