Cannelloni - przepis na prawdziwie włoską ucztę. Sprawdź tradycyjną recepturę i zaskocz swoich bliskich

Cannelloni - przepis na to tradycyjne danie wywodzące się z aromatycznej kuchni włoskiej składa się z makaronu w kształcie rurek i farszu - klasyczna wersja to mięso mielone i sos pomidorowy. Warto spróbować różnych przepisów i bawić się smakami.

Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Cannelloni można przygotować w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Klasyczny przepis na to danie składa się z makaronu i nadzienia z mięsa mielonego połączonego z aromatycznymi pomidorami. Popularne są też farsze ze szpinakiem, serami i te z dodatkiem warzyw. 

Cannelloni - przepis tradycyjne danie kuchni włoskiej

Cannelloni to nic innego jak rodzaj włoskiego makaronu, który kształtem przypomina rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej podawany jest z sosem pomidorowym lub beszamelowym, posypany serem i następnie zapiekany. To danie z pewnością zasmakuje fanom włoskiej kuchni. Farsz można przygotować w wielu różnych wersjach, a dzięki temu cannelloni świetnie smakuje o każdej porze dnia - można je przygotować zarówno na obiad, jak i na wyjątkową kolację. 

Zobacz wideo Stojące makarony cannelloni, które wyglądają jak plaster miodu

Cannelloni z mięsem mielonym to klasyka włoskiej kuchni

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego,
  • opakowanie makaronu cannelloni,
  • passata pomidorowa,
  • jajko,
  • 200 g startego parmezanu,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko odrobinę soli i pieprzu oraz połowę sera. Dokładnie mieszamy. 

Cebulę i czosnek szklimy na maśle, a po chwili dodajemy mięso - przy pomocy łopatki lub widelca rozdrabniamy je. Smażymy przez około 6-7 minut. Odkładamy. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu pomidorowego - passatę przyprawiamy ziołami i dodajemy odrobinę wody. Dokładnie mieszamy, by sos lekko rozcieńczyć. Połowę sosu wlewamy na dno naczynia żaroodpornego. 

Makaron cannelloni nadziewamy farszem mięsnym, a następnie układamy w naczyniu z sosem. Całość zalewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym serem. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w 200 st. C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut, by danie ostygło, a następnie delikatnie kroimy i przekładamy na talerz. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.