Karkówka pieczona to bardzo treściwa potrawa, a przy tym wyjątkowo soczysta i apetyczna. Z całą pewnością możemy zaserwować ją podczas uroczystego świątecznego obiadu.
fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
Karkówka pieczona w plastrach - przepis ze świeżym majerankiem i rozmarynem
Karkówka pieczona w plastrach z dodatkiem ziół to danie, które wzbudzi zachwyt nawet w przypadku najbardziej wymagających gości. Poniżej znajduje się przepis na karczek w ziołach.
Mięso należy dokładnie umyć. Następnie pokroić w plastry.
Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. Dalej natrzeć oliwą z oliwek z dodatkiem sosu sojowego.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać odrobinę masła, dolać bulion warzywny. Ponadto wkładamy do wnętrza naczynia czosnek.
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki - umieszczamy je w naczyniu.
Mięso wkładamy do piekarnika na około 60-90 minut.
Karkówka w rękawie z dodatkiem papryki suszonej i pomidorów
Karkówka w rękawie z przyprawami to danie dla ceniących wyraziste smaki. Jeżeli zależy nam intensywniejszym aromacie, możemy dołożyć kawałki świeżej papryki do naczynia. Oto i przepis:
Składniki:
1,5 kilogramów karkówki wieprzowej
1 czosnek
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz, kminek, majeranek, papryka słodka i ostra,
pomidory suszone.
Przygotowanie:
Mięso należy umyć. Następnie pokroić.
W drugim kroku przechodzimy do wykonania marynaty. W tym też celu łączymy wszystkie przyprawy ze sobą. Dodajemy oliwę i sok z cytryny
Nacieramy mięso marynatą.
Mięso odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia, pieczemy mięso z suszonymi pomidorami w rękawie przez około 1,5 godziny w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
Karkówka pieczona w piekarniku z pomarańczami
Karkówka pieczona w piekarniku z dodatkiem pomarańczy to nieco słodsza alternatywa. Mięso i dojrzałe owoce to bardzo dobre połączenie. Przedstawiamy prosty przepis:
Mięso należy opłukać pod bieżącą wodę. Dalej musimy pokroić je na plastry.
Doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy mięso przyprawami.
W trzecim kroku przystępujemy do wykonania sosu. Mieszamy ze sobą musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z pomarańczy, olej. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso.
Cebule kroimy w drobną kostkę, układamy ją na dnie naczynia. Podobnie robimy z pomarańczami. Na nich, umieszczamy mięso. Polewamy sosem, wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Następnego dnia pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza - mniej więcej przez godzinę.