Karkówka pieczona - poznaj trzy proste przepisy na soczystą karkówkę. Podstawą są odpowiednie składniki

Karkówka pieczona to bardzo treściwa potrawa, a przy tym wyjątkowo soczysta i apetyczna. Z całą pewnością możemy zaserwować ją podczas uroczystego świątecznego obiadu.
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Karkówka pieczona w plastrach - przepis ze świeżym majerankiem i rozmarynem

Karkówka pieczona w plastrach z dodatkiem ziół to danie, które wzbudzi zachwyt nawet w przypadku najbardziej wymagających gości. Poniżej znajduje się przepis na karczek w ziołach.

Składniki:

  • 500 - 600 gramów karkówki wieprzowej
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • rozmaryn - świeży lub suszony
  • majeranek
  • około 1 łyżeczki sosu sojowego - opcjonalnie
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 duże marchewki
  • masło

Wykonanie:

  1. Mięso należy dokładnie umyć. Następnie pokroić w plastry.
  2. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. Dalej natrzeć oliwą z oliwek z dodatkiem sosu sojowego.
  3. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać odrobinę masła, dolać bulion warzywny. Ponadto wkładamy do wnętrza naczynia czosnek.
  4. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki - umieszczamy je w naczyniu.
  5. Mięso wkładamy do piekarnika na około 60-90 minut.

Karkówka w rękawie z dodatkiem papryki suszonej i pomidorów

Karkówka w rękawie z przyprawami to danie dla ceniących wyraziste smaki. Jeżeli zależy nam intensywniejszym aromacie, możemy dołożyć kawałki świeżej papryki do naczynia. Oto i przepis:

Składniki:

  • 1,5 kilogramów karkówki wieprzowej
  • 1 czosnek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, kminek, majeranek, papryka słodka i ostra,
  • pomidory suszone.

Przygotowanie:

  1. Mięso należy umyć. Następnie pokroić.
  2. W drugim kroku przechodzimy do wykonania marynaty. W tym też celu łączymy wszystkie przyprawy ze sobą. Dodajemy oliwę i sok z cytryny
  3. Nacieramy mięso marynatą.
  4. Mięso odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia, pieczemy mięso z suszonymi pomidorami  w rękawie przez około 1,5 godziny w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. 

Karkówka pieczona w piekarniku z pomarańczami

Karkówka pieczona w piekarniku z dodatkiem pomarańczy to nieco słodsza alternatywa. Mięso i dojrzałe owoce to bardzo dobre połączenie. Przedstawiamy prosty przepis:

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki
  • 1-2 pomarańcze
  • około 3 łyżek soku z pomarańczy
  • 2 sporej wielkości cebule
  • około 100 gramów musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz
  • olej roślinny

Sposób wykonania:

  1. Mięso należy opłukać pod bieżącą wodę. Dalej musimy pokroić je na plastry.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy mięso przyprawami.
  3. W trzecim kroku przystępujemy do wykonania sosu. Mieszamy ze sobą musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z pomarańczy, olej. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso.
  4. Cebule kroimy w drobną kostkę, układamy ją na dnie naczynia. Podobnie robimy z pomarańczami. Na nich, umieszczamy mięso. Polewamy sosem, wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
  5. Następnego dnia pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza - mniej więcej przez godzinę.

Zobacz też: Jak zrobić mięso w słoiku? Przepis na przysmak PRLu, który sprawdzi się w każdych warunkach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.