-
Haps
-
Jak przygotować
- Karkówka pieczona - poznaj trzy proste przepisy na soczystą karkówkę. Podstawą są odpowiednie składniki
Karkówka pieczona - poznaj trzy proste przepisy na soczystą karkówkę. Podstawą są odpowiednie składniki
Karkówka pieczona to bardzo treściwa potrawa, a przy tym wyjątkowo soczysta i apetyczna. Z całą pewnością możemy zaserwować ją podczas uroczystego świątecznego obiadu.
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
Karkówka pieczona w plastrach - przepis ze świeżym majerankiem i rozmarynem
Karkówka pieczona w plastrach z dodatkiem ziół to danie, które wzbudzi zachwyt nawet w przypadku najbardziej wymagających gości. Poniżej znajduje się przepis na karczek w ziołach.
Składniki:
- 500 - 600 gramów karkówki wieprzowej
- 5-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- rozmaryn - świeży lub suszony
- majeranek
- około 1 łyżeczki sosu sojowego - opcjonalnie
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 duże marchewki
- masło
Wykonanie:
- Mięso należy dokładnie umyć. Następnie pokroić w plastry.
- Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. Dalej natrzeć oliwą z oliwek z dodatkiem sosu sojowego.
- Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać odrobinę masła, dolać bulion warzywny. Ponadto wkładamy do wnętrza naczynia czosnek.
- Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki - umieszczamy je w naczyniu.
- Mięso wkładamy do piekarnika na około 60-90 minut.
Karkówka w rękawie z dodatkiem papryki suszonej i pomidorów
Karkówka w rękawie z przyprawami to danie dla ceniących wyraziste smaki. Jeżeli zależy nam intensywniejszym aromacie, możemy dołożyć kawałki świeżej papryki do naczynia. Oto i przepis:
Składniki:
- 1,5 kilogramów karkówki wieprzowej
- 1 czosnek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz, kminek, majeranek, papryka słodka i ostra,
- pomidory suszone.
Przygotowanie:
- Mięso należy umyć. Następnie pokroić.
- W drugim kroku przechodzimy do wykonania marynaty. W tym też celu łączymy wszystkie przyprawy ze sobą. Dodajemy oliwę i sok z cytryny
- Nacieramy mięso marynatą.
- Mięso odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia, pieczemy mięso z suszonymi pomidorami w rękawie przez około 1,5 godziny w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
Karkówka pieczona w piekarniku z pomarańczami
Karkówka pieczona w piekarniku z dodatkiem pomarańczy to nieco słodsza alternatywa. Mięso i dojrzałe owoce to bardzo dobre połączenie. Przedstawiamy prosty przepis:
Składniki:
- 1 kilogram karkówki
- 1-2 pomarańcze
- około 3 łyżek soku z pomarańczy
- 2 sporej wielkości cebule
- około 100 gramów musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej roślinny
Sposób wykonania:
- Mięso należy opłukać pod bieżącą wodę. Dalej musimy pokroić je na plastry.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy mięso przyprawami.
- W trzecim kroku przystępujemy do wykonania sosu. Mieszamy ze sobą musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z pomarańczy, olej. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso.
- Cebule kroimy w drobną kostkę, układamy ją na dnie naczynia. Podobnie robimy z pomarańczami. Na nich, umieszczamy mięso. Polewamy sosem, wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza - mniej więcej przez godzinę.
Zobacz też: Jak zrobić mięso w słoiku? Przepis na przysmak PRLu, który sprawdzi się w każdych warunkach