-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na tartę wytrawną z botwinką i grillowanym łososiem. Danie idealne na ważną okazję
Przepis na tartę wytrawną z botwinką i grillowanym łososiem. Danie idealne na ważną okazję
Przepis na tartę w wersji wytrawnej sprawdzi się idealnie wtedy, gdy chcemy przygotować obiad lub lunch do pracy. Danie to można przygotować na różne sposoby, dzięki czemu możemy wykorzystać te produkty, które akurat mamy pod ręką. Poznaj nasz przepis na tartę z łososiem i sosem buraczkowo-cebulowym.
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Socca z pesto - pyszny placek na bazie mąki z ciecierzycy
Tarta to wypiek, który zwykle kojarzy się nam z owocami lub kremami. Nie zawsze musi tak być. Do przygotowania tarty możemy użyć również różnego rodzaju mięs lub warzyw. Ciekawie smakują na przykład wypiek z łososiem i botwinką. Jak ją zrobić? Przygotuj się na kulinarną podróż do Francji, bo właśnie w tym kraju wymyślono i spopularyzowano to ciasto. Poniżej przedstawiamy przepis na tartę w wersji wytrawnej.
Przepis na tartę - składniki na wytrawną wersję dania
Przygotuj:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 3 jajka,
- łyżeczkę soli,
- 350 g świeżego filetu z łososia,
- pęczek botwinki z buraczkami,
- cebulę,
- 125 ml śmietany 30 proc.,
- 80 ml bulionu,
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej,
- koperek.
Przepis na tartę. Jak przygotować ciekawą potrawę z łososiem i burakami?
- Mąkę, zimne masło i sól połącz ze sobą. Zacznij wyrabiać ciasto. Możesz robić to ręcznie lub za pomocą specjalnego miksera planetarnego.
- Kiedy zaczną powstawać drobne okruchy, dodaj jako. Zagniataj masę do momentu, gdy będzie ona gładka i jednolita.
- Ciasto włóż na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkuj je na placek. Powinien mieć grubość o połowę większą niż średnica formy.
- Foremkę na tartę wysmaruj masłem i umieść w niej ciasto. Powinno ono zakrywać wszystkie wewnętrzne ścianki. Przykryj je folią aluminiową, a na dno połóż suchą fasolę (będzie pełniła rolę obciążenia).
- Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 20 minut. Ostudź spód po wyjęciu go z pieca.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Z fileta usuń skórkę, a mięso doprawione solą i pieprzem zgrilluj, ugotuj na parze lub upiecz.
- Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na oliwie. Buraki obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj je do cebuli. Po kilku minutach dolej bulion i gotuj przez kilka minut bez przykrycia.
- Do naczynia wrzuć posiekane liście botwinki. Całość dopraw i gotuj do momentu wyparowania całego płynu. Od razu po tym dodaj śmietanę i skrobię.
- Masę warzywną ostudź, a następnie wymieszaj ją z dwoma jajkami, koperkiem oraz solą i pieprzem.
- Kawałki łososia poukładaj na cieście. Przykryj je masą botwinkową. Tartę piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.