Naleśniki kukurydziane to świetna opcja na zdrowy. Są sycące, dodają energii już z samego rana, a dzięki mące kukurydzianej, stanowią bogate źródłem błonnika wspomagającego perystaltykę jelit i zmniejszającego wchłanianie cholesterolu. Co ważne dla osób uczulonych na produkty zbożowe, naleśniki z mąki kukurydzianej to potrawa bezglutenowa.
Bezglutenowe naleśniki z mąki kukurydzianej - przepis na śniadanie, obiad lub kolację
Zobacz wideo
Krokiety jajeczne
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Podstawowa lista składników na naleśniki z mąki kukurydzianej
- 110 g mąki kukurydzianej;
- 25 g skrobi ziemniaczanej;
- 200 ml mleka;
- 1 lub 2 jajka;
- płaska łyżeczka cukru;
- niewielka ilość oliwy do smażenia.
Jak zrobić naleśniki z mąki kukurydzianej?
- Wszystkie sypkie produkty przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką tak, aby nie doprowadzić do powstania grudek w masie.
- Do powstałej masy wbijamy jajka i ponownie wszystko mieszamy. Ciasto na naleśniki z mąki kukurydzianej odstawiamy na 10–15 minut.
- Rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni, a następnie wlewamy na nią ciasto. Rozprowadzamy je dobrze po całej jej powierzchni po to, aby nie powstała zbyt gruba warstwa.
- Smażymy naleśniki do czasu, aż odpowiednio się zarumienią z obu stron.
Naleśniki można podawać ze świeżymi owocami, posmarować je masłem orzechowym, lub w wersji wytrawnej, zamiast cukru uwzględnić w przepisie sól i dodawać farsz możesz wykonany np. z cukinii, suszonych pomidorów, szpinaku, sera pleśniowego i pestek dyni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc
Jak zrobić naleśniki bez jajek lub mąki? Mamy kilka porad na braki w zaopatrzeniu