Kopytka z serem, czyli przepis na pyszne danie jarskie. Potrzebujesz tylko pięciu składników

Po wczorajszym obiedzie zostało ci kilka ziemniaków i nie chcesz ich wyrzucać, a nie wiesz jak je przerobić? Podpowiadamy: wczorajsze zmieniaki w prosty sposób zamień w dzisiejsze kopytka z serem. W prosty sposób, w kilkanaście minut zrobisz pyszny obiad, który zastąpi ziemniaki, kaszę czy ryż. Kopytka z serem, przepis na szybko to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Kopytka z serem, przepis na szybki i prosty jarski obiad lub dodatek do mięsa, kiedy chcesz przyrządzić obiad w wersji "na bogato". Możesz podawać je na słodko lub słono, a nawet ostro - w takiej wersji jak lubisz najbardziej.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Kopytka z serem proste danie z pięciu podstawowych składników: jajek, białego sera, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej oraz ugotowanych ziemniaków (te z wczorajszego obiadu będą idealne). Składniki z pewnością masz w domowej spiżarni, więc w każdej chwili, gdy przyjdzie na to ochota, przygotujesz pyszną potrawę dla całej rodziny. Kopytka z serem to ekspresowe danie które nawiązuje do smaków dzieciństwa, tych dawnych, babcinych, przywołujących wspominania - ale nadal pysznych.

Najlepiej smakują podane z przesmażoną na maśle bułką tartą, ale można również podać ze śmietaną i cukrem lub owocami (polecamy te ze słoika). Są pyszne w każdej postaci.

Kopytka z serem, przepis na błyskawiczny obiad

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g sera białego (półtłusty twaróg)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: np. podsmażana na maśle bułka tarta 

Jak wykonać kopytka z serem? Poznaj nasz błyskawiczny sposób

Na początek przygotować ziemniaki - te z wczorajszego obiadu będą najlepsze. Należy je tylko przecisnąć przez praskę. Jeśli jej nie masz - spokojnie - wystarczy ugnieść je widelcem. Następnie ziemniaczaną masę wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodajemy twaróg rozgnieciony widelcem. Wbijamy jajko, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i zagniatamy ciasto podsypując je mąką - pamiętając o tym, że im mniej znaczy lepiej, nie przesadzamy z ilością, bo ciasto będzie zbyt sztywne. 

Z ciasta formujemy wałeczki, które następnie ostrym nożem kroimy na małe kopytka. Wrzucamy je partiami do gotującej się, osolonej wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez ok. 5 sekund. Gotowe kopytka wyjmujemy bezpośrednio na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. 

Kopytka można serwować np. z bułką tartą podsmażoną na maśle lub z ze śmietaną i cukrem. 

Którą wersję wybierasz? Na słodko, słono, a może ostro?

Kopytka z serem na bazie ziemniaków są wyjątkowo smaczną alternatywą na obiad bez mięsa. Smakują również wspaniale w wersji na słodko, oblane śmietaną i posypane cukrem lub owocami wyciągniętymi ze słoika (polecają się truskawki bądź wiśnie), a także na słono, okraszone lekko podsmażoną cebulką i wędzonym boczkiem lub zwyczajnie polane masłem. To, w jaki sposób podacie kopytka serowe, zależy tylko i wyłącznie od waszych kubków smakowych. My polecamy każdą wersję. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.