Kopytka z serem, przepis na szybki i prosty jarski obiad lub dodatek do mięsa, kiedy chcesz przyrządzić obiad w wersji "na bogato". Możesz podawać je na słodko lub słono, a nawet ostro - w takiej wersji jak lubisz najbardziej.
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Kopytka z serem proste danie z pięciu podstawowych składników: jajek, białego sera, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej oraz ugotowanych ziemniaków (te z wczorajszego obiadu będą idealne). Składniki z pewnością masz w domowej spiżarni, więc w każdej chwili, gdy przyjdzie na to ochota, przygotujesz pyszną potrawę dla całej rodziny. Kopytka z serem to ekspresowe danie które nawiązuje do smaków dzieciństwa, tych dawnych, babcinych, przywołujących wspominania - ale nadal pysznych.
Najlepiej smakują podane z przesmażoną na maśle bułką tartą, ale można również podać ze śmietaną i cukrem lub owocami (polecamy te ze słoika). Są pyszne w każdej postaci.
Kopytka z serem, przepis na błyskawiczny obiad
Dodatkowo: np. podsmażana na maśle bułka tarta
Jak wykonać kopytka z serem? Poznaj nasz błyskawiczny sposób
Na początek przygotować ziemniaki - te z wczorajszego obiadu będą najlepsze. Należy je tylko przecisnąć przez praskę. Jeśli jej nie masz - spokojnie - wystarczy ugnieść je widelcem. Następnie ziemniaczaną masę wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodajemy twaróg rozgnieciony widelcem. Wbijamy jajko, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i zagniatamy ciasto podsypując je mąką - pamiętając o tym, że im mniej znaczy lepiej, nie przesadzamy z ilością, bo ciasto będzie zbyt sztywne.
Z ciasta formujemy wałeczki, które następnie ostrym nożem kroimy na małe kopytka. Wrzucamy je partiami do gotującej się, osolonej wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez ok. 5 sekund. Gotowe kopytka wyjmujemy bezpośrednio na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
Kopytka można serwować np. z bułką tartą podsmażoną na maśle lub z ze śmietaną i cukrem.
Którą wersję wybierasz? Na słodko, słono, a może ostro?
Kopytka z serem na bazie ziemniaków są wyjątkowo smaczną alternatywą na obiad bez mięsa. Smakują również wspaniale w wersji na słodko, oblane śmietaną i posypane cukrem lub owocami wyciągniętymi ze słoika (polecają się truskawki bądź wiśnie), a także na słono, okraszone lekko podsmażoną cebulką i wędzonym boczkiem lub zwyczajnie polane masłem. To, w jaki sposób podacie kopytka serowe, zależy tylko i wyłącznie od waszych kubków smakowych. My polecamy każdą wersję.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.