Wieczór filmowy na kanapie w towarzystwie pizzy to ulubiona rozrywka w wielu polskich domach. Idealnym dniem na słodkie lenistwo i odstępstwo od zdrowej diety jest piątek. Pizzę można oczywiście zamówić, ale coraz więcej osób decyduje się na domową wersję. W zaciszu własnej kuchni próbujemy odtworzyć nie tylko smak prawdziwej, włoskiej pizzy, ale też tradycyjny sos do pizzy czosnkowy, którego nigdy nie jest zbyt wiele. Co kryje się za pojęciem pizza z białym sosem i jak przygotować sos czosnkowy jak z pizzerii? Wszystko, co warto wiedzieć na ten temat, prezentujemy poniżej.
Biała pizza nie musi oznaczać tradycyjnej pizzy z sosem czosnkowym, to pojęcie ma też inną odsłonę. Biała pizza może oznaczać też pizzę z sosem śmietanowym z dodatkiem boczku oraz dedykowanego sera, który wykłada się bezpośrednio na placek, który następnie ląduje w piecu. To bardzo aromatyczna propozycja dla tych, którzy lubią od czasu do czasu postawić na oryginalne smaki. Oprócz czosnku czasami pojawia się też aromat cebuli. W menu wielu restauracji białą pizzą nazywana jest pizza carbonara. Do jej przygotowania używa się takich samych składników, jak w przypadku spaghetti carbonara, czyli:
Biały sos do pizzy tworzy idealny duet z pomidorowym. To obowiązkowy zestaw, który standardowo towarzyszy każdemu zamówieniu. Pasuje do wszystkich składników i sprawia, że pizza staje się niezwykle soczysta. Zastanawiasz się, jak zrobić sos czosnkowy jak z pizzerii? Poniżej przepis krok po kroku.
Poniższy przepis to tajna receptura wprost z pizzerii, sekretem jest cały bukiet ziół oraz jogurt grecki i cukier. Postępując zgodnie ze wskazówkami poniżej, otrzymasz prawdziwy sos do pizzy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami. Przed podaniem sos należy schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
O ile pizzę można zamówić już na cieście bezglutenowym oraz bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego to z sosem nie będzie już tak łatwo. Każdy, kto marzy o pysznym, wegańskim sosie do pizzy powinien wypróbować poniższy przepis.
Sos czosnkowy wege - lista składników
Sos czosnkowy bez majonezu - przygotowanie:
Na dobry początek tofu należy porwać na drobne kawałki, następnie wrzucamy je do blendera i dodajemy czosnek (wcześniej przeciśnięty przez praskę). Składniki zalewamy wodą i sokiem z cytryny. W kolejnym kroku miksujemy na gładką masę i na koniec dodajemy płatki drożdżowe, pieprz oraz sól, teraz ponownie należy wszystko jeszcze raz zmiksować.
Zobacz też: Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Jeden składnik doda mu głębi