Babka gotowana to przepis idealny na Wielkanoc. Co zrobić, by była wilgotna?

Babka gotowana to propozycja idealna na zbliżające się święta wielkanocne. Jest też ciekawą alternatywą dla klasycznej babki. Zastanawiasz się, jak ją przygotować? W naszym przepisie podpowiadamy, jakich składników potrzeba i jaka forma będzie konieczna.

Więcej przepisów na świąteczne wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli nie znasz przepisu na babkę gotowaną, to zbliżające święta wielkanocne to doskonały moment, by wypróbować ten ciekawy i łatwy w przygotowaniu przepis. Nie obejdzie się jednak bez odpowiedniej formy, która umożliwi nam ugotowanie ciasta. Słodki dodatek w postaci polewy czekoladowej lub lukru sprawi, że babka będzie jeszcze smaczniejsza, ale też pięknie przyozdobi wielkanocny stół. Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziesz w naszym artykule: Ciasta na Wielkanoc 2022. Które pyszne wypieki powinny się znaleźć na wielkanocnym stole? Podpowiadamy.

Babka gotowana - jak smakuje i jak ją przygotować?

Babka gotowana to ciekawa alternatywa dla klasycznej babki wielkanocnej. Jest wilgotna, sprężysta i krucha. Podana z pyszną polewą z pewnością zwróci uwagę gości, a jej smak zadowoli kubki smakowe największych smakoszy. Zastanawiasz się, jak ją przygotować? Kluczowe są oczywiście dobre i świeże składniki. Do przygotowania babki gotowanej konieczna jest odpowiednia forma, która szczelnie zamknięta, nie przepuści wody do środka. Gotowanie zamiast pieczenia jest nico zdrowszą formą i sprawia, że ciasto jest wyjątkowo miękkie, sprężyste i wilgotne. 

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przepis na sprężystą i wilgotną babkę gotowaną

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki ziemniaczanej,
  • 6 jajek,
  • 160 g mąki tortowej,
  • kostka masła,
  • 150 g cukru,
  • pół opakowania proszku do pieczenia,
  • aromat migdałowy.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g śmietanki 30 proc.,
  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej.

Babka gotowana - przepis. Sposób przygotowania wypieku

Przed przygotowaniem babki należy zaopatrzyć się w odpowiednią formę, która zabezpiecza ciasto przed przedostaniem się do środka gorącej wody.

  1. Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do miski. Dodajemy masło i cukier. Całość ucieramy na gładką, puszystą masę.
  2. Mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia przesypujemy przez sito. Mieszamy i stopniowo dodajemy do masy maślanej, którą cały czas ubijamy przy pomocy miksera.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy kilka kropel aromatu migdałowego.
  4. Masę przelewamy do specjalnej formy, dokładnie zamykamy i wkładamy do dużego garnka z zimną wodą. Przykrywamy tak by forma się nie wynurzała - możemy odwrócić pokrywkę i przykryć garnek. Gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut. Czas odliczamy od momentu, gdy woda zawrze.
  5. Gdy czas minie, wyciągamy ciasto z formy i studzimy.
  6. Przygotowujemy polewę czekoladową - w rondelku podgrzewamy oba składniki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Możemy też roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietanką. Ostudzone ciasto polewamy polewą i gotowe!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: