Wiosenna sałatka z selera ze słoika. Przepis w sam raz na maj. Zrobisz ją w czterech krokach

Jedną z propozycji na wyjątkowe danie jest sałatka z selera ze słoika. To prawdziwie wiosenna potrawa, idealna na majówkę jako dodatek do grilla i spotkań z przyjaciółmi. Koniecznie spróbujcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli szukacie pomysłu na sałatkę, która sprawdzi się na majówkowym stole, to dobrze trafiliście. Mamy przepis na sałatkę z selera ze słoika. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Zobaczcie sami.

Zobacz wideo Może zupełnie zastąpić sól! Bez selera nie obejdzie się żadna dieta

Co jest potrzebne na sałatkę z selera ze słoika? Lista produktów potrzebnych do tego dania

Wiosenna sałatka z selera konserwowego wymaga następujących składników:

  • seler konserwowy - cały słoik (ok. 300 ml),
  • groszek konserwowy - 1 puszka,
  • kukurydza konserwowa - 1 puszka,
  • wędlina (pokrojona w kostkę) - garść lub dwie,
  • ser żółty (pokrojony w kostkę) - garść lub dwie,
  • majonez - kilka łyżek,
  • śmietana/jogurt naturalny - kilka łyżek,
  • przyprawy - pieprz, sól, papryka w proszku (również ostra) etc.

Dla wzbogacenia smaku możesz dodać również: jabłko, pora, jajka na twardo, ogórki kiszone/konserwowe, a nawet ananasa. Możliwości jest sporo, więc wybierz to, co lubisz najbardziej i dodaj do sałatki.

Przygotowanie sałatki z selera ze słoika jest bardzo proste:

  1. Selera odsącz i odciśnij nieco z wody, groch i kukurydzę również odsącz;
  2. Wędlinę, ser i inne warzywa pokrój w kostkę;
  3. Z majonezu, śmietany/jogurtu i przypraw zrób sos;
  4. Wymieszaj składniki ze sobą i z sosem;

Podawaj od razu albo po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA