Ciasto jajko sadzone. Jest naprawdę banalne i nie potrzebujesz nawet piekarnika

Planujecie już, jakie ciasta przygotujecie na Wielkanoc? Ciasto jajko sadzone musi się znaleźć na waszej liście! Pyszny i pomysłowy deser bez wątpienia zaskoczy domowników.

Więcej przepisów na Wielkanoc i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej

Ciasto jajko sadzone to idealna propozycja na najbardziej jajeczne święta w roku. Deser ten to wariacja na temat sernika, która na wielkanocnym stole będzie wyglądać wprost idealnie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto jajko sadzone. Nic nie trzeba piec!

Ciasto jajko sadzone - przepis

Składniki:

  • 250 g biszkoptów,
  • 400 g brzoskwiń z syropu lub połówek moreli (obranych ze skórki),
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka,
  • 2 galaretki przezroczyste,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 1 litr wrzątku,
  • 50 g cukru pudru

Jak się robi ciasto jajko sadzone?

Galaretki cytrynowe wysypujemy do miseczki i zalewamy 500 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do drugiej miseczki wysypujemy przezroczyste galaretki i również zalewamy 500 ml gorącej wody, także odstawiamy.

Do dużej misy przekładamy serek twarogowy. Wsypujemy do niego cukier i wlewamy przestudzoną galaretkę cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy, używając miksera kuchennego. Następnie kremówkę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.

Zobacz wideo Niebiańskie kokosowe ciacho z budyniem - bez pieczenia

Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim biszkopty. Na nie wykładamy masę serową. Na wierzch, obok siebie, umieszczamy "żółtka", czyli połówki brzoskwiń lub moreli. Zalewamy je przezroczystą galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia.

Ciasto kroimy na kawałki tak, aby na każdym było brzoskwiniowe "żółtko".

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.