Więcej przepisów na Wielkanoc i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej
Ciasto jajko sadzone to idealna propozycja na najbardziej jajeczne święta w roku. Deser ten to wariacja na temat sernika, która na wielkanocnym stole będzie wyglądać wprost idealnie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto jajko sadzone. Nic nie trzeba piec!
Składniki:
Galaretki cytrynowe wysypujemy do miseczki i zalewamy 500 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do drugiej miseczki wysypujemy przezroczyste galaretki i również zalewamy 500 ml gorącej wody, także odstawiamy.
Do dużej misy przekładamy serek twarogowy. Wsypujemy do niego cukier i wlewamy przestudzoną galaretkę cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy, używając miksera kuchennego. Następnie kremówkę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim biszkopty. Na nie wykładamy masę serową. Na wierzch, obok siebie, umieszczamy "żółtka", czyli połówki brzoskwiń lub moreli. Zalewamy je przezroczystą galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia.
Ciasto kroimy na kawałki tak, aby na każdym było brzoskwiniowe "żółtko".
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.