Ślimaczki z ciasta francuskiego - minuta roboty i chwila pieczenia, a efekt palce lizać

Jeśli chodzi o szybkie i smaczne przekąski, ślimaczki z ciasta francuskiego są na pierwszym miejscu, zarówno dla fanów wytrawnych smaków jak i sympatyków słodyczy. Dziś mamy dla ciebie dwa bardzo proste przepisy na ślimaczki, które wspaniale sprawdzą się jako przekąska na długiej przerwie w szkole czy podczas lunchu w pracy. Sam wybierz, którą wersję wolisz.

Więcej przepisów na przekąski do pracy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ślimaczki z ciasta francuskiego mają trzy niepodważalne zalety: są pyszne, bardzo proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzają się na każdą okazję. To świetna przekąska na imprezę, małe co nieco do szkoły lub pracy albo propozycja na leniwą kolację. Dziś mamy dla ciebie dwie wersję ślimaczków - na słono i na słodko. Ty wybierz, na którą z nich masz ochotę.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, szynką i papryką

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 plasterków dowolnej wędliny
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 0,5 czerwonej papryki
  • ketchup
  • oregano suszone
  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by nieco się ociepliło. Następnie rozwiń je i posmaruj ketchupem (lub przecierem pomidorowym) tak, by zostawić nieco miejsca przy krawędziach.
  2. Na warstwę ketchupu ułóż szynkę ser, oraz pokrojoną w słupki paprykę. Całość posyp suszonym oregano i zwiń ciasto jak roladę, łącząc dłuższe boki. Następnie pokrój wałek na kawałki.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ślimaczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20 minut.

Takie ślimaczki to hit wielu imprez. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub solo.

Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 czubata łyżka brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  1. Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na nie cukier i cynamon. Rozprowadź równo miernie po całej powierzchni ciasta - pomagaj sobie łyżka lub palcami.
  2. Następnie zwiń ciasto w rulon, łącząc ze sobą dwa dłuższe boki. Podziel rulon z ciasta na kawałki  i ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  3. Ślimaczki piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Taka przekąska jest uwielbiana zwłaszcza przez dzieci, chociaż z pewnością zasmakuje również starszym łasuchom. Idealnie smakuje na ciepło, a także na zimno czy nawet następnego dnia.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.