Wielkanoc to najważniejsze chrześcijańskie święto. Jest pełne symboli, które mają nawiązywać do biblijnych wydarzeń, a produkty i składniki, które pojawiają się na świątecznym stole, mają swoją długą tradycję. Sprawdziliśmy, czego nie powinno zabraknąć w menu wielkanocnego śniadania.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Nie ma chyba nikogo, kto byłby w stanie wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek. Kolorowe pisanki zanoszone w koszyczku do kościoła później zdobią wielkanocny stół. Gotowane, podawane w białym barszczu czy faszerowane rozmaitymi pastami, szybko znikają z talerzy, a jajka czekoladowe to słodycze uwielbiane przez najmłodszych. Jajka to wielkanocny symbol życia. Koniecznie należy więc o nich pamiętać przy komponowaniu świątecznego menu.
Chleb symbolizuje bowiem Chrystusa, dlatego jest pierwszym produktem wkładanym do wielkanocnej święconki. Na wielkanocnym stole może być dodatkiem do potraw na ciepło, ale można także przygotować kolorowe wiosenne kanapki, po które chętnie sięgną zarówno młodsi, jak i starsi biesiadnicy. Z chleba można przygotować także grzanki. Wystarczy tylko pokroić pieczywo na małe kawałki, przyprawić czosnkiem i ziołami oraz podsmażyć na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane będą świetnym dodatkiem do żuru.
Wędliny, kiełbasy i przetwory mięsne są symbolem materialnego powodzenia. Mogą znaleźć się w świątecznym menu pod rozmaitymi postaciami. Pieczony schab z jajkiem w środku, biała kiełbasa z dodatkiem suszonych pomidorów i cebulki, a także tradycyjne podsuszane wyroby wędliniarskie z pewnością przypadną do gustu osobom spożywającym mięso.
Według wielkanocnych tradycji sól i pieprz mają chronić od zepsucia. Jest to związane m.in. z konserwującymi właściwościami tych przypraw. Chrzan i jego ostry, wyraźny smak mają natomiast odganiać zło i nieszczęścia od naszej rodziny. Poświęcone przyprawy warto wykorzystać, doprawiając nimi świąteczne dania, a chrzan świetnie sprawdzi się jako podkreślenie smaku i aromatu mięs.
Różnorodne ciasta i desery, które przygotowujemy na świąteczny stół, symbolizują radość i słodycz życia. Jeśli chcemy pozostać w zgodzie z tradycją, warto upiec wielkanocną babę lub kruchego mazurka. Jeśli nie mamy ochoty na pieczenie ciast, możemy zaserwować paschę. Ten wyrób także nieodmiennie kojarzy się z wielkanocnym stołem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.