Potrawka z kurczaka - przepis. Sprawdzony sposób na szybki obiad i czyszczenie lodówki

Domowy obiad to najlepsze, co może nas spotkać po całym dniu pracy. Nie masz pomysłu co ugotować swojej rodzinie? Mamy sprawdzony przepis, który zasmakuje każdemu.

Więcej przepisów na szybkie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Codzienne gotowanie może być problematyczne. Wymyślanie potraw, zakupy, gotowanie dla całej rodziny. A co jeśli są przepisy, które ułatwiają życie? Pewnie myślisz, że nie ma. Potrawka z kurczaka to jedno z tych dań, które możesz ugotować w kilka chwil. Śmiało możesz zrobić więcej i zajadać na drugi dzień. Posmakuje każdemu, nawet największemu niejadkowi. Wystarczy kilka składników i obiad gotowy. Jeśli zostało ci mięso z niedzielnego rosołu to wykorzystaj je właśnie do tego dania.  Do dzieła!

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Składniki:

  • Mięso z rosołu lub 4 udka z kurczaka
  • Rosół lub bulion (500 ml)
  • Mrożony groszek (200 g)
  • Marchewka (może również być mrożona lub z rosołu 100-200g)
  • Masło lub masło klarowane (3 łyżki)
  • Mąka pszenna (2-3 łyżki)
  • Natka pietruszki (opcjonalnie)
  • Przyprawy (pieprz, sól oraz te, które lubisz)

Przygotowanie:

  1. Pamiętaj, że jeśli używasz mięsa z rosołu całość zajmie znacznie mniej czasu.
  2. Przygotuj mięso. Jeśli używasz gotowe z rosołu, obierz je i wrzuć do miski. Surowe udka ugotuj i zrób to samo.
  3. Następnie na patelnię wrzuć masło klarowane lub zwykłe i do rozpuszczonego masła dodaj mąkę pszenną. W ten sposób powstanie zasmażka, która zagęści sos.
  4. Do patelni wlej bulion lub rosół. Całość gotuj na małym ogniu. Dodaj mrożony groszek.
  5. Gdy groszek jest już miękki, dodaj mięso, marchewkę oraz natkę pietruszki. Całość dopraw przyprawami.

Domowa potrawka z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem lub kluseczkami. To idealne danie na czyszczenie lodówki. Zużywasz resztki rosołu, mięso, które zostało oraz warzywa. Jeśli lubisz pietruszkę, seler czy por śmiało wkrój do swojej potrawki. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.