• Link został skopiowany

Jak szybko obrać granaty? Prosty sposób indyjskiej MasterChef, dzięki któremu zaoszczędzisz czas i nerwy

Granaty to owoce, które powinny na stałe zagościć w naszej diecie, za sprawą wielu wartości odżywczych i witamin. Jednak wiele osób zniechęca się do tego owocu przez trudności w obieraniu. Na szczęście od dziś nie będzie to już problemem - mamy dla was bardzo łatwy sposób na obieranie granatu, którym podzieliła się Pankaj Bhadouria - zwyciężczyni indyjskiego MasterChefa.
Szybki i łatwy sposób na obieranie granatów
Viktor Kochetkov /Shutterstock

Więcej przepisów na triki ułatwiające gotowanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pankaj Bhadouria to zwyciężczyni indyjskiej edycji znanego i lubianego programu MasterChef. Mistrzyni kuchni chętnie dzieli się wskazówkami dotyczącymi gotowania na swoich mediach społecznościowych. Ostatnio zdradziła pewien sposób, który ułatwi życie niejednemu wielbicielowi owoców oraz kuchni bliskowschodniej. 

Jak obrać granat nie tracąc przy tym cierpliwości?

O właściwościach zdrowotnych granatu można pisać całe eseje, jednak z jakiegoś powody rzadko przygotowujemy posiłki z jego dodatkiem. Twarda skorupka skutecznie nas do tej pory zniechęcała przed zjedzeniem tego owocu, ale na szczęście Pankaj Bhadouria zdradziła niezawodny sposób, jak szybko i bez wysiłku obrać granat. Chociaż może "obrać" to nie do końca odpowiednie słowo, lepiej brzmiałoby "jak dostać się do miąższu", ponieważ sposób indyjskiej mistrzyni nie zakłada zrywania skorupki, a umiejętne wydobycie twardo osadzonych w owocu kuleczek. Na czym polega ten sposób?

  1. Pierwszym krokiem do łatwego obrania tego owocu, jest ścięcie korzonka i wierzchu tak, by lekko odsłoniły ukryty miąższ.
  2. Następnie, za pomocą ostrego noża zrób kilka nacięć od jednego końca do drugiego, by z nacięć powstały półksiężyce. Nacięte cząstki powinny łatwo dać się wyciągnąć.
  3. Wysuń każdą z cząstek. Następnie każdą z nich zakrzyw delikatnie w dłoniach do góry, by kuleczki samoistnie zaczęły wypadać. Następnie stukaj nożem, by wypadły pozostałe.
  4. Nasiona, które nieco mocniej "zasiedziały się" w ściankach, bez problemu wyjmiesz ręcznie. Pamiętaj jednak, by granat obierać w ten sposób nad miską - w ten sposób oszczędzisz sobie późniejszego sprzątania.

Filmik z obierania owocu można znaleźć na profilu na Instagramie zwyciężczyni MasterChefa.

Kilka chwil krojenia i stukania i już możesz się cieszyć orzeźwiającym smakiem tego owocu. Koniecznie zapamiętaj ten sposób i dodawaj granat do mięs, ryb i sałatek - będziesz zdrowszy i szybko się odmłodzisz. 

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: