Ciasto marchewkowe - przepis, który zawsze się udaje. Będzie idealnie wilgotne i puszyste

Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe do przygotowania i długo utrzymuje świeżość. Dzięki warzywnemu dodatkowi wypiek jest bardzo wilgotny, aromatyczny i soczysty.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto marchewkowe jest jednym z najłatwiejszych wypieków, który można przygotować w domu z łatwo dostępnych składników. Jego smak można dodatkowo podbić kremem na bazie serka mascarpone. Wypiek ten sprawdzi się na spotkanie rodzinne, a nawet jako tort urodzinowy.

Ciasto marchewkowe - przepis na wilgotny i puszysty wypiek

Przygotowanie ciasta marchewkowego jest bardzo proste i nie wymaga kupowania wyszukanych składników. Wszystko, czego potrzebujesz to:

  • 250 g mąki pszennej - około 1,5 szklanki,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • 4 jajka,
  • 3-4 marchewki, starte na grubych oczkach,
  • 150 g cukru trzcinowego - około 0,5 szklanki,
  • 100 g cukru białego - około 1/3 szklanki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szklanka pokrojonych orzechów włoskich.
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Ciasto marchewkowe - sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki wymieszaj dokładnie, np. przy pomocy małej trzepaczki, a następnie odstaw na bok.
  2. Jajka ubij mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii przez ok. trzy minuty. Gdy składniki się połączą, powoli dolewaj olej do uzyskania jednolitej substancji. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Na końcu wmieszaj szpatułką startą marchew i orzechy.
  3. Ciasto przełóż do formy keksowej (o długości 25 cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzałka góra-dół) do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone, odstaw je na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy przestygnie, wyciągnij je z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto najlepiej smakuje polane lukrem, polewą z serka mascarpone lub białej czekolady. Smacznego!

Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: