-
Haps
-
Jak przygotować
- Karpatka - prosty i szybki przepis. Ciasto będzie puszyste i nie opadnie dzięki tej wskazówce
Karpatka - prosty i szybki przepis. Ciasto będzie puszyste i nie opadnie dzięki tej wskazówce
Karpatka, czyli ciasto parzone przełożone kremem budyniowym, to prawdziwy klasyk polskiego cukiernictwa. Nazwą i wyglądem nawiązuje zresztą do polskich Karpat. Pofalowana powierzchnia z ciasta parzonego i krem budyniowy o mocno maślanym posmaku, to smak z naszego dzieciństwa. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!
Karpatka to wyjątkowo efektownie wyglądające ciasto, świetnie nadające się na świąteczny stół. Jej niecodzienny wygląd może sprawiać wrażenie wypieku niezwykle czasochłonnego i trudnego w przygotowaniu. Nasz przepis udowadnia jednak, że karpatka domowej roboty to proste ciasto, które smakiem przypomina desery serwowane w najlepszych cukierniach.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Karpatka - ciasto parzone z budyniowym kremem. Lista składników
Ciasto:
- 125 g masła,
- szklanka wody,
- szklanka mąki,
- 5 jajek małej lub średniej wielkości,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Zobacz wideo Smaczna karpatka
Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po 40 g),
- 1/4 szklanki cukru,
- 750 ml mleka,
- 200 g miękkiego masła.
Pozostałe składniki:
- cukier puder do posypania,
- masło i mąka do formy.
Ciasto na karpatkę - jak sprawić, aby nie opadło? To proste!
- Masło roztop w garnku, dodaj wodę, a całość zagotuj. Następnie wsyp mąkę i przez chwilę ucieraj masę drewnianą łyżką. W garnku powinna powstać gęsta i gładka masa.
- Masę przełóż do miski i poczekaj, aż ostygnie. Gdy będzie chłodna, dodaj jajka i proszek do pieczenia, a całość zmiksuj na gładką masę. Gotowe ciasto podziel na dwie części.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dużą prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm wysmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta wyłóż łyżką na blachę, a następnie za pomocą płaskiej łopatki (np. silikonowej), rozprowadź ciasto po blaszce. Łopatkę co chwilę zanurzaj w ciepłej wodzie, aby ciasto się do niej nie przyklejało. Wyłożone na blachę ciasto piecz przez 20-25 minut aż do momentu uzyskania złotego koloru.
- Co ważne, w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie ciasto opadnie.
- Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i odczekaj kilka minut, zanim wyciągniesz wypiek z blachy.
- Następnie wykonaj te same kroki na jeszcze jeden blat ciasta.
Masa budyniowa do karpatki - zamiast margaryny użyj masła
- Ugotuj zawartość obu opakowań budyniu. Najprościej zrobić to, rozprowadzając w szklance mleka proszek budyniowy i cukier, dolewając go następnie do gotującego się mleka. Całość mieszać energicznie aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Budyń gotuj przez około 1-2 minuty. Później zdejmij z ognia i wystudź. W trakcie studzenia mieszaj zawartość rondelka, aby nie zrobił się kożuch.
- Miękkie masło ubijaj mikserem przez ok. dwie minuty. Gdy zrobi się puszyste, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i ubijaj dalej na gładką i jasną masę.
- Powstały krem rozsmaruj na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryj drugim plackiem. Gotowe ciasto odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Przed podaniem wierzch posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.