Karpatka - prosty i szybki przepis. Ciasto będzie puszyste i nie opadnie dzięki tej wskazówce

Karpatka, czyli ciasto parzone przełożone kremem budyniowym, to prawdziwy klasyk polskiego cukiernictwa. Nazwą i wyglądem nawiązuje zresztą do polskich Karpat. Pofalowana powierzchnia z ciasta parzonego i krem budyniowy o mocno maślanym posmaku, to smak z naszego dzieciństwa. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Karpatka to wyjątkowo efektownie wyglądające ciasto, świetnie nadające się na świąteczny stół. Jej niecodzienny wygląd może sprawiać wrażenie wypieku niezwykle czasochłonnego i trudnego w przygotowaniu. Nasz przepis udowadnia jednak, że karpatka domowej roboty to proste ciasto, które smakiem przypomina desery serwowane w najlepszych cukierniach.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Karpatka - ciasto parzone z budyniowym kremem. Lista składników

Ciasto:

  • 125 g masła,
  • szklanka wody,
  • szklanka mąki,
  • 5 jajek małej lub średniej wielkości,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Zobacz wideo Smaczna karpatka

Krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po 40 g),
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła.

Pozostałe składniki:

  • cukier puder do posypania,
  • masło i mąka do formy.

Ciasto na karpatkę - jak sprawić, aby nie opadło? To proste!

  1. Masło roztop w garnku, dodaj wodę, a całość zagotuj. Następnie wsyp mąkę i przez chwilę ucieraj masę drewnianą łyżką. W garnku powinna powstać gęsta i gładka masa. 
  2. Masę przełóż do miski i poczekaj, aż ostygnie. Gdy będzie chłodna, dodaj jajka i proszek do pieczenia, a całość zmiksuj na gładką masę. Gotowe ciasto podziel na dwie części.
  3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dużą prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm wysmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Jedną część ciasta wyłóż łyżką na blachę, a następnie za pomocą płaskiej łopatki (np. silikonowej), rozprowadź ciasto po blaszce. Łopatkę co chwilę zanurzaj w ciepłej wodzie, aby ciasto się do niej nie przyklejało. Wyłożone na blachę ciasto piecz przez 20-25 minut aż do momentu uzyskania złotego koloru.
  5. Co ważne, w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie ciasto opadnie. 
  6. Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i odczekaj kilka minut, zanim wyciągniesz wypiek z blachy.
  7. Następnie wykonaj te same kroki na jeszcze jeden blat ciasta.

Masa budyniowa do karpatki - zamiast margaryny użyj masła

  1. Ugotuj zawartość obu opakowań budyniu. Najprościej zrobić to, rozprowadzając w szklance mleka proszek budyniowy i cukier, dolewając go następnie do gotującego się mleka. Całość mieszać energicznie aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Budyń gotuj przez około 1-2 minuty. Później zdejmij z ognia i wystudź. W trakcie studzenia mieszaj zawartość rondelka, aby nie zrobił się kożuch.
  2. Miękkie masło ubijaj mikserem przez ok. dwie minuty. Gdy zrobi się puszyste, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i ubijaj dalej na gładką i jasną masę.
  3. Powstały krem rozsmaruj na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryj drugim plackiem. Gotowe ciasto odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Przed podaniem wierzch posyp cukrem pudrem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: