Jak zrobić wielkanocny mazurek? Przepis tradycyjny, czyli najprostszy na świecie sposób na świąteczne ciasto

Czasem lubimy eksperymentować, a czasem chcemy po prostu zrobić jakąś potrawę w sposób tradycyjny, klasyczny, bez żadnych udziwnień i ukrytych składników. Nie ma w tym nic złego. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić klasyczny mazurek, przepis tradycyjny na to ciasto znajdziecie w naszym tekście. Jest naprawdę, naprawdę prosty.

Więcej przepisów na desery wielkanocne znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Mazurek wielkanocny to ciasto, które jest właściwie punktem obowiązkowym na świątecznym stole. Desery na Wielkanoc są przeróżne, ale bez mazurka wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić tych świąt. Wcale się nie dziwię, bo mazurek na mojej liście ciast jest naprawdę wysoko. A jeśli polany jest masą kajmakową lub czekoladową, to już w ogóle top topów. Jeśli wy czujecie podobne i przymierzacie się do zrobienia mazurka według prostego, tradycyjnego przepisu, dobrze trafiliście. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników oraz instrukcję przygotowania ciasta krok po kroku.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Jak zrobić mazurek? Przepis tradycyjny na wielkanocne ciasto

Tradycyjny mazurek robi się z kruchego ciasta. Idealne proporcje na tego typu spód to 3:2:1, czyli na 300 g mąki potrzebujemy 200 g tłuszczu oraz 100 g cukru. Poniżej szczegółowa lista składników.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • wybrana masa (np. kajmakowa, czekoladowa)
  • bakalie do ozdoby

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem i dodajemy cukier oraz żółtka. Zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na koło lub prostokąt w zależności od tego, jaką mamy formę. Pamiętamy przy tym, aby kawałek ciasta odciąć i uformować z niego wałeczek, którym następnie ozdobimy brzeg mazurka.

Ciasto przenosimy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem blaszki. Wyklejamy ją dokładnie, a ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.

Gdy spód ostygnie, wylewamy wybraną masę oraz ozdabiamy ciasto. Poniżej znajdziecie przepis na masę kajmakową do mazurków i nie tylko.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA