Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Makaron z sosem pomidorowym to danie wszystkim bardzo dobrze znane. Jest łatwe w przygotowaniu i możne je podać na wiele okazji - sprawdzi się idealnie jako ekspresowy obiad, ale też wyrafinowana kolacja. Sekret tkwi w świeżych składnikach dobrego pochodzenia. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos pomidorowy do makaronu i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Więcej przepisów na dania z sosem pomidorowym znajdziesz w naszym artykule: Jak zrobić szakszukę? Jajka w pomidorach na śniadanie i nie tylko. Jakie to proste!
Smak klasycznego sosu pomidorowego w każdym domu może być nico inny. To sprawdzony dodatek do wielu dań i szybki pomysł na obiad, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Warto przygotować go w większej ilości i przechowywać tek, jak inne domowe przetwory. To z pewnością odciągnie nas od korzystania z sosów, które z łatwością możemy znaleźć na sklepowych półkach. Domowy sos pomidorowy jest znacznie zdrowszy, pozbawiony konserwantów i przygotowany z dobrych składników. Wystarczy poświęcić odrobinę czasu, by cieszyć się tym wyjątkowym i aromatycznym smakiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy podajemy z ulubionym rodzajem makaronu z dodatkiem parmezanu lub innego sera.
Sos, który przygotowaliśmy według powyższej receptury, śmiało możemy zawekować. To ułatwi nam kolejne gotowanie. Wystarczy przełożyć sos do sparzonych wcześniej słoików, na wierzch wlać po pół łyżeczki oliwy i dokładnie zakręcić nakrętki. Naczynia z sosem przekładamy do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką. Warto pamiętać, że słoiki nie mogą się dotykać. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Słoiki studzimy i przekładamy do domowej spiżarni.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.