Przepis na domowy sos pomidorowy do makaronu. Warto dodać dokładnie te przyprawy

Sos pomidorowy do makaronu to prawdziwa klasyka kuchni włoskiej. Zastanawiasz się, jak go przygotować? Wystarczy kilka prostych składników, by powstał aromatyczny i domowy sos, który z pewnością na stałe zastąpi sklepową wersję.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Makaron z sosem pomidorowym to danie wszystkim bardzo dobrze znane. Jest łatwe w przygotowaniu i możne je podać na wiele okazji - sprawdzi się idealnie jako ekspresowy obiad, ale też wyrafinowana kolacja. Sekret tkwi w świeżych składnikach dobrego pochodzenia. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos pomidorowy do makaronu i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Więcej przepisów na dania z sosem pomidorowym znajdziesz w naszym artykule: Jak zrobić szakszukę? Jajka w pomidorach na śniadanie i nie tylko. Jakie to proste!

Sos pomidorowy do makaronu - sekret tkwi w prostocie

Smak klasycznego sosu pomidorowego w każdym domu może być nico inny. To sprawdzony dodatek do wielu dań i szybki pomysł na obiad, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Warto przygotować go w większej ilości i przechowywać tek, jak inne domowe przetwory. To z pewnością odciągnie nas od korzystania z sosów, które z łatwością możemy znaleźć na sklepowych półkach. Domowy sos pomidorowy jest znacznie zdrowszy, pozbawiony konserwantów i przygotowany z dobrych składników. Wystarczy poświęcić odrobinę czasu, by cieszyć się tym wyjątkowym i aromatycznym smakiem. 

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Sos pomidorowy do makaronu - domowy przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • zioła: tymianek, oregano, bazylia,
  • sól,
  • pieprz gruboziarnista,
  • 50 ml oliwy,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  • Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Jest na to łatwy sposób - wystarczy naciąć skórkę na wierzchu na krzyż i dopiero wówczas sparzyć wodą. Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy z dodatkiem oliwy. Gdy cebulka nabierze kolorów, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  • Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, zioła i cukier. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Ważne, by sos odpowiednio odparował. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. 
  • Jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję, warto zblendować sos. 

Sos pomidorowy podajemy z ulubionym rodzajem makaronu z dodatkiem parmezanu lub innego sera. 

Jak zawekować sos pomidorowy? 

Sos, który przygotowaliśmy według powyższej receptury, śmiało możemy zawekować. To ułatwi nam kolejne gotowanie. Wystarczy przełożyć sos do sparzonych wcześniej słoików, na wierzch wlać po pół łyżeczki oliwy i dokładnie zakręcić nakrętki. Naczynia z sosem przekładamy do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką. Warto pamiętać, że słoiki nie mogą się dotykać. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Słoiki studzimy i przekładamy do domowej spiżarni. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.