Za nazwą halloumi kryje się niezwykle elastyczny i lekko słonawy ser owczy, którego smaczna historia rozpoczęła się na Cyprze. halloumi dla Greków jest prawdziwym symbolem dobrej kuchni, w Polsce ser halloumi z grilla króluje na stołach zwłaszcza w długi majowy weekend. Na poszukiwania sera warto wybrać się do dobrze zaopatrzonych supermarketów lub sklepów, które specjalizują się w greckich produktach. Poniżej znajdziesz wyjątkowy przepis na pyszną przekąskę w postaci halloumi i pomidorków koktajlowych.
Przepis na przystawkę, która umili gościom oczekiwania na kolejne pozycje z menu. Halloumi to prawdziwy król grillowanych przyjęć, zdecydowanie warto spróbować, przepis jest banalnie prosty, a smak nie ma sobie równych. Listę składników oraz przygotowanie krok po kroku prezentujemy poniżej.
Lista składników dla dwóch osób:
Przygotowanie:
To miękki ser rodem z Normandii, który rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na majowy weekend lub urodziny przy grillu. Przygotowany ser należy rozłożyć na dość duże talerze z uwagi na ciekłą konsystencję w środku. Przepis na camembert z grilla z czosnkiem i pietruszką znajdziesz poniżej. To banalnie prosta propozycja dla każdego.
Ser z grilla camembert - lista składników
Przygotowania zaczynamy od sosu:
Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia