Ser halloumi z grilla - jak smakuje?
Za nazwą halloumi kryje się niezwykle elastyczny i lekko słonawy ser owczy, którego smaczna historia rozpoczęła się na Cyprze. halloumi dla Greków jest prawdziwym symbolem dobrej kuchni, w Polsce ser halloumi z grilla króluje na stołach zwłaszcza w długi majowy weekend. Na poszukiwania sera warto wybrać się do dobrze zaopatrzonych supermarketów lub sklepów, które specjalizują się w greckich produktach. Poniżej znajdziesz wyjątkowy przepis na pyszną przekąskę w postaci halloumi i pomidorków koktajlowych.
Karkówka na grilla. Jak przygotować? Sekret to odpowiedni zestaw przypraw
Ser halloumi z grilla i pomidorki koktajlowe
Przepis na przystawkę, która umili gościom oczekiwania na kolejne pozycje z menu. Halloumi to prawdziwy król grillowanych przyjęć, zdecydowanie warto spróbować, przepis jest banalnie prosty, a smak nie ma sobie równych. Listę składników oraz przygotowanie krok po kroku prezentujemy poniżej.
Lista składników dla dwóch osób:
- Ser halloumi - ok. 250 g,
- Oliwa - 3 łyżki,
- Przyprawy do smaku: pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Na początek wyjmij ser z opakowania i osusz na papierowym ręczniku.
- Następnie pokrój halloumi w plastry.
- Teraz przyszedł czas na wymieszanie oliwy z przyprawami.
- Doprawioną oliwą posmaruj ser z każdej strony.
- Ser grilluj przez trzy minuty.
- Halloumi należy podawać w towarzystwie pokrojonych na ćwiartki pomidorków koktajlowych.
- Do ozdoby dodać listek świeżej mięty.
Zobacz wideo
Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami
Camembert z grilla - jak smakuje?
To miękki ser rodem z Normandii, który rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na majowy weekend lub urodziny przy grillu. Przygotowany ser należy rozłożyć na dość duże talerze z uwagi na ciekłą konsystencję w środku. Przepis na camembert z grilla z czosnkiem i pietruszką znajdziesz poniżej. To banalnie prosta propozycja dla każdego.
Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów
Ser z grilla camembert - lista składników
- ser camembert - 4 sztuki,
- oliwa z oliwek - 5 łyżek,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- czosnek - 1 ząbek,
- oliwa, która posłuży do wysmarowania folii
Przygotowania zaczynamy od sosu:
- Do zmiażdżonego czosnku dodajemy posiekaną pietruszkę oraz oliwę z oliwek, którą następnie należy doprawić pieprzem.
- Teraz wszystkie składniki należy wymieszać.
- Płachtę folii dzielimy na mniejsze części, które skrapiamy oliwą.
- Na tak przygotowaną folię wykładamy ser i nakładamy na niego łyżkę sosu.
- Następnie zawijamy smaczny pakunek i grillujemy do momentu aż ser stanie się lejący.
- Do dekoracji można użyć gałązki pietruszki.
- Ser można podać na grillowanej bułce lub chlebie.
Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia