Ser z grilla - halloumi i camembert. Proste przepisy na majówkę. Nie mają sobie równych

Ser z grilla pasuje zarówno do mięsa jak i do warzyw. Halloumi i Camembert można też wykorzystać do produkcji domowych hamburgerów. Szukasz sprawdzonych przepisów na długi weekend? Sprawdź poniższe propozycje.

Ser halloumi z grilla - jak smakuje? 

Za nazwą halloumi kryje się niezwykle elastyczny i lekko słonawy ser owczy, którego smaczna historia rozpoczęła się na Cyprze. halloumi dla Greków jest prawdziwym symbolem dobrej kuchni, w Polsce ser halloumi z grilla króluje na stołach zwłaszcza w długi majowy weekend. Na poszukiwania sera warto wybrać się do dobrze zaopatrzonych supermarketów lub sklepów, które specjalizują się w greckich produktach. Poniżej znajdziesz wyjątkowy przepis na pyszną przekąskę w postaci halloumi i pomidorków koktajlowych. 

Ser halloumi z grilla i pomidorki koktajlowe 

Przepis na przystawkę, która umili gościom oczekiwania na kolejne pozycje z menu. Halloumi to prawdziwy król grillowanych przyjęć, zdecydowanie warto spróbować, przepis jest banalnie prosty, a smak nie ma sobie równych. Listę składników oraz przygotowanie krok po kroku prezentujemy poniżej. 

Lista składników dla dwóch osób: 

  • Ser halloumi -  ok. 250 g, 
  • Oliwa - 3 łyżki,
  • Przyprawy do smaku: pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany 

Przygotowanie: 

  • Na początek wyjmij ser z opakowania i osusz na papierowym ręczniku. 
  • Następnie pokrój halloumi w plastry. 
  • Teraz przyszedł czas na wymieszanie oliwy z przyprawami. 
  • Doprawioną oliwą posmaruj ser z każdej strony. 
  • Ser grilluj przez trzy minuty. 
  • Halloumi należy podawać w towarzystwie pokrojonych na ćwiartki pomidorków koktajlowych. 
  • Do ozdoby dodać listek świeżej mięty. 
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Camembert z grilla - jak smakuje? 

To miękki ser rodem z Normandii, który rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na majowy weekend lub urodziny przy grillu. Przygotowany ser należy rozłożyć na dość duże talerze z uwagi na ciekłą konsystencję w środku. Przepis na camembert z grilla z czosnkiem i pietruszką znajdziesz poniżej. To banalnie prosta propozycja dla każdego. 

Ser z grilla camembert - lista składników

  • ser camembert - 4 sztuki, 
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek, 
  • pieprz, 
  • natka pietruszki, 
  • czosnek - 1 ząbek, 
  • oliwa, która posłuży do wysmarowania folii   

Przygotowania zaczynamy od sosu: 

  • Do zmiażdżonego czosnku dodajemy posiekaną pietruszkę oraz oliwę z oliwek, którą następnie należy doprawić pieprzem. 
  • Teraz wszystkie składniki należy wymieszać. 
  • Płachtę folii dzielimy na mniejsze części, które skrapiamy oliwą. 
  • Na tak przygotowaną folię wykładamy ser i nakładamy na niego łyżkę sosu. 
  • Następnie zawijamy smaczny pakunek i grillujemy do momentu aż ser stanie się lejący. 
  • Do dekoracji można użyć gałązki pietruszki. 
  • Ser można podać na grillowanej bułce lub chlebie. 

Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.