Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Wegański sernik [HAPS VEGE]
Nie ma chyba bardziej popularnego ciasta, które sprawdzi się na każdą okazję, niż sernik. Jest pyszny, sycący i nietrudno go robić - po prostu deser uniwersalny. Proponujemy Wam zrobienie tradycyjnego sernika nowojorskiego, który można też po swojemu zmieniać i ulepszać. Sprawdźcie sami!
Sernik nowojorski - jakie składniki są potrzebne? Lista produktów
Do upieczenia tego sernika będziesz potrzebować następujących składników:
Kruchy spód:
- ciastka np. herbatniki - jedna, spora paczka,
- masło - ok. ćwierć kostki.
Masa serowa:
- twaróg (zmielony) - 1-1,5 kg,
- cukier - ćwierć kilograma,
- śmietana (gęsta, kwaśna) - 200 g,
- mąka pszenna - kilka łyżek,
- jajka - 5 sztuk.
Polewa:
- kwaśna śmietana,
- cukier puder.
Przygotowanie nowojorskiego sernika - wykonanie krok po kroku. Oto, co trzeba zrobić
Sernik nowojorski nie jest tak skomplikowany w wykonaniu, jak się wydaje. Od pysznego wypieku dzieli nas zaledwie 11 prostych kroków:
- Zmiel ciasteczka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Ciasteczkową masę wyłóż na dno blachy do pieczenia. Ugnieć i wyrównaj łyżką.
- Podpiecz w temperaturze 180 st. C przez około kwadrans.
- Następnie spód musi trochę przestygnąć. Potem owiń blachę szczelnie folią aluminiową i włóż do naczynia żaroodpornego.
- Zrób masę serową - wszystkie składniki zmiksuj do momentu, aż się połączą na gładką masę.
- W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku.
- Masę serową wyłóż na spód. Pamiętaj o szczelnym zawinięciu ciasta folią.
- Naczynie żaroodporne, do którego włożona jest forma z sernikiem, napełnij wrzątkiem do połowy wysokości.
- Sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej najpierw około godziny w temperaturze 180 st. C, a potem pół godziny w temperaturze 160 st. C.
- Gdy sernik się upiecze, zostaw go na kolejną godzinę (przy półotwartym piekarniku) aż do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzony sernik przechowuj w lodówce. Możesz zrobić też polewę z kwaśnej śmietany i cukru pudru. W tym celu zmiksuj składniki na gładką masę i posmaruj nią ciasto.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.