Tradycyjny sernik nowojorski - pyszny i gładki jak blat stołowy. Poznaj przepis, który zawsze się udaje

Sernik nowojorski to nie tylko pyszne i gładkie ciasto, ale dobra baza do własnych modyfikacji tego ciasta. Spróbujcie sami - przepis jest wystarczająco prosty, aby każdemu się udał.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Wegański sernik [HAPS VEGE]

Nie ma chyba bardziej popularnego ciasta, które sprawdzi się na każdą okazję, niż sernik. Jest pyszny, sycący i nietrudno go robić - po prostu deser uniwersalny. Proponujemy Wam zrobienie tradycyjnego sernika nowojorskiego, który można też po swojemu zmieniać i ulepszać. Sprawdźcie sami!

Sernik nowojorski - jakie składniki są potrzebne? Lista produktów

Do upieczenia tego sernika będziesz potrzebować następujących składników:

Kruchy spód:

  • ciastka np. herbatniki - jedna, spora paczka,
  • masło - ok. ćwierć kostki.

Masa serowa:

  • twaróg (zmielony) - 1-1,5 kg,
  • cukier - ćwierć kilograma,
  • śmietana (gęsta, kwaśna) - 200 g,
  • mąka pszenna - kilka łyżek,
  • jajka - 5 sztuk.

Polewa:

  • kwaśna śmietana,
  • cukier puder.

Przygotowanie nowojorskiego sernika - wykonanie krok po kroku. Oto, co trzeba zrobić

Sernik nowojorski nie jest tak skomplikowany w wykonaniu, jak się wydaje. Od pysznego wypieku dzieli nas zaledwie 11 prostych kroków:

  1. Zmiel ciasteczka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Ciasteczkową masę wyłóż na dno blachy do pieczenia. Ugnieć i wyrównaj łyżką.
  3. Podpiecz w temperaturze 180 st. C przez około kwadrans.
  4. Następnie spód musi trochę przestygnąć. Potem owiń blachę szczelnie folią aluminiową i włóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Zrób masę serową - wszystkie składniki zmiksuj do momentu, aż się połączą na gładką masę.
  6. W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku.
  7. Masę serową wyłóż na spód. Pamiętaj o szczelnym zawinięciu ciasta folią.
  8. Naczynie żaroodporne, do którego włożona jest forma z sernikiem, napełnij wrzątkiem do połowy wysokości.
  9. Sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej najpierw około godziny w temperaturze 180 st. C, a potem pół godziny w temperaturze 160 st. C.
  10. Gdy sernik się upiecze, zostaw go na kolejną godzinę (przy półotwartym piekarniku) aż do całkowitego ostygnięcia.
  11. Ostudzony sernik przechowuj w lodówce. Możesz zrobić też polewę z kwaśnej śmietany i cukru pudru. W tym celu zmiksuj składniki na gładką masę i posmaruj nią ciasto.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.