Babka wielkanocna - bez niej świąteczny stół nie istnieje. Zajmie kilka minut, a efekt cię zaskoczy. Lepsza niż z cukierni!

Wielkanoc bez babki nie może istnieć. To nieodłączny element każdego stołu w tym szczególnym czasie. Jeśli nie lubisz piec to nie musisz się martwić. Nasz prosty przepis wykonasz z zamkniętymi oczami.

Więcej przepisów na desery wielkanocne znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Słodkości lubi każdy z nas. Domowe ciasto to kwintesencja smaku z dzieciństwa. Święta nie mogą się obyć bez gotowania oraz zapachu świeżego ciasta w domu. Babka wielkanocna to jedno z tych ciasto, które mogę jeść cały rok. Jest delikatna, wilgotna w środku i sama wchodzi do buzi. Nie musisz być mistrzem gotowania, aby wykonać ją samodzielnie. Wystarczy dosłownie kilka składników i chwila czasu, aby cieszyć się tym smakiem. Do dzieła!

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Składniki na babkę wielkanocną:

  • Kostka masła (200 g)
  • Mąka pszenna (1 szklanka)
  • Mąka ziemniaczana (pół szklanki)
  • Cytryna (1 większa lub 2 mniejsze)
  • 5 jajek (temperatura pokojowa)
  • Cukier (niecała szklanka)
  • Cukier waniliowy (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Foremka do pieczenia babki, bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Na samym początku włącz piekarnik na 170-175 stopni, aby zdążył się nagrzać.
  2. Foremkę do pieczenia babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nadmiar wysyp.
  3. Następnie rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
  4. Do jednej miski wsyp i wymieszaj składniki suche (2 rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia).
  5. Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  6. Następnie weź dużą miskę. Wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj. Stopniowo dodawaj cukier waniliowy, cały czas ubijaj.
  7. Do jajek dodaj sok z cytryny, skórkę oraz suche składniki. Całość miksuj.
  8. Na sam koniec dodaj roztopione masło. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
  9. Do wcześniej przygotowanej foremki przelej ciasto i piecz przez około 40-45 min (do suchego patyczka).

Babka wielkanocna to nieodłączny element każdych świąt wielkanocnych. Upieczone i wystudzone ciasto możesz polać polewą lub lukrem, będzie smakowała jeszcze lepiej!  Śmiało wypróbuj nasz przepis już dziś i ciesz się aromatycznym smakiem i zapachem unoszącym się w cały domu. W połączeniu z ciepłą kawą lub herbatą będzie idealnym umilaczem każdego dnia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o: