Kremowa zupa pieczarkowa z przepisu Magdy Gessler. Ten składnik decyduje o wyjątkowym aromacie dania

Zupa pieczarkowa to jedna z bardziej lubianych zup. Żeby była jeszcze smaczniejsza, proponujemy skorzystać z receptury Magdy Gessler. Jeden składnik sprawi, że zupa-krem będzie wyjątkowo aromatyczna.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

W tym roku chłodnych dni nie brakuje, więc na rozgrzanie proponujemy zupę. Ściślej rzecz biorąc, zupę pieczarkową Magdy Gessler, jednej z najlepszych polskich restauratorek. Dodawany przez nią pewien składnik decyduje o niezwykłym aromacie tego dania. Spróbujcie sami.

Zobacz wideo Krem z pieczarek

Zupa pieczarkowa według Magdy Gessler - jakich składników potrzeba? Mamy listę potrzebnych produktów

Do zupy grzybowej znawczyni polskiej kuchni będziesz potrzebował następujących składników:

  • pieczarki - ok. pół kilograma (+ dodatkowe 10 sztuk do ozdoby),
  • pietruszka - 4 duże sztuki (to właśnie jest "tajny składnik" Magdy Gessler, decydujący o aromacie zupy),
  • marchewka - 2 sztuki,
  • cebula - jedna i dość duża,
  • por - solidny kawałek,
  • seler (korzeń) - kawałek (wielkość ustal według swojego gustu),
  • ziemniaki - ok. 6 sztuk (zależy od wielkości),
  • śmietana kremówka - 200 ml,
  • masło klarowane - odrobina do smażenia,
  • przyprawy - sól, pieprz i natka pietruszki.

Zupa pieczarkowa z pulpetamiZupa pieczarkowa - przepis. Mięsny dodatek zamieni ją w arcydzieło

Zupa pieczarkowa według Magdy Gessler - wykonanie w kilku krokach

  1. W garnku o grubym dnie podsmaż na maśle pora pokrojonego w półksiężyce.
  2. Cebulę opal nad palnikiem.
  3. Grzyby pokrój w plastry, a resztę warzyw (obraną) w niedużą kostkę.
  4. Przełóż wszystko do garnka i podsmaż trochę. Zalej gorącą wodą i przypraw do smaku.
  5. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wtedy wlej śmietanę.
  6. Zmiksuj całość na gładki krem, po czym podgotuj przez parę minut, aby zupa zgęstniała.
  7. W tym czasie podsmaż na złoto pieczarki, które są przeznaczone do dekoracji.
  8. Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki i zarumienionymi pieczarkami.

Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa - przepis, który wszyscy kochamy. Trik z masłem ulepszy jej smak

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: