Szybka zupa na obiad. Kilka składników, niewiele czasu, ale z gwarantowanym efektem

Każdy z nas miewa zabiegane dni, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Na takie okoliczności idealnie nada się przepis na szybką zupę, która rozgrzeje i załagodzi nawet wilczy apetyt. Potrzebujesz zaledwie kilku składników i chwili spędzonej w kuchni, by cieszyć się tym zdrowym i smacznym obiadem.

Zupy krem są bardzo smaczne, a ich przygotowanie często jest wyjątkowo łatwe i nie zabiera zbyt wiele czasu. To zdrowy posiłek dla zabieganych i nie tylko. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, by stworzyć kremową i delikatną zupę. Sprawdź nasz przepis na ekspresowy krem z cukinii.

Więcej przepisów na zupy krem znajdziesz w naszym artykule: Jaka zupa na obiad? Przepis na kremową zupę jarzynową. Jest aromatyczna i zdrowa, a do tego łatwo ją zrobić.

Krem z cukiniiZupa krem z cukinii - cudownie kremowa i sycąca. A jaka prosta!

Krem z cukinii - ekspresowa zupa dla zabieganych

W intensywne dni, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, warto skorzystać ze sprawdzonych i łatwych przepisów. Zupa krem z cukinii sprawdzi się idealnie. Obejdzie się bez wychodzenia do sklepu - składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. By wzbogacić danie, warto dodać prażone pestki dyni lub słonecznika. Smak podkreśli również świeżo mielony pieprz, a sam krem podany z grzankami lub świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie.

Warto też wspomnieć, że główny składnik zupy, czyli cukinia, jest bogata w żelazo, potas i magnez. Ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta-karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. 100 g cukinii ma zaledwie 17 kcal, co czyni warzywo nie tylko zdrowym, ale i dietetycznym! 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Przepis na szybką zupę na obiad - krem z cukinii

Składniki:

  • 600 g cukinii,
  • 800 ml bulionu drobiowego,
  • łyżka oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 proc. 

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek - smażymy na złoty kolor. 
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 
  3. Całość zalewamy bulionem, przyprawiamy i gotujemy przez około 25 minut na średniej mocy palnika. 
  4. Zupę miksujemy na gładki krem. 
  5. Podajemy z pestkami dyni, słonecznika, odrobiną startego parmezanu i grzankami. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: