Karkówka to jedno z najchętniej przyrządzanych mięs na grillu. Warto dowiedzieć się wszystkiego na temat tego dania przed zbliżającą się wielkimi krokami majówką. Proste pytanie, jak przygotować karkówkę na grilla, rodzi jednak listę dodatkowych wątpliwości:
Odpowiedź na pytanie, jak przyrządzić soczystą karkówkę z grilla oraz wszystkie dodatkowe informacje znajdziesz poniżej.
Zastanawiasz się, jaka karkówka na grilla będzie najlepsza? Nie wiesz jak wybrać dobry produkt i po czym poznać, że mięso jest świeże? Dobrej jakości karkówka ma zwartą konsystencję, można to sprawdzić poprzez naciśnięcie jej palcem (w rękawiczce oczywiście lub przez opakowanie). Świeże mięso powinno wrócić na swoje miejsce. Mięso, które jest nieświeże najłatwiej rozpoznać po wyciekającym płynie, który świadczy o rozkładzie białka.
Ile kosztuje karkówka na grilla? Wszystko zależy od cen w konkretnym sklepie, jeden kilogram karkówki kosztuje około 20 zł. Można jednak trafić na duże promocje, które często są organizowane przed długim majowym weekendem.
Jak przyprawić karkówkę na grilla? W czym tkwi sekret? Kluczem do sukcesu każdego dania jest odpowiedni zestaw przypraw, który sprawi, że mięso będzie miało nie tylko wyjątkowy smak, ale też bogaty aromat.
Już niebawem w wielu domach często serwowaną weekendową potrawą stanie się karkówka na grilla. Jakie przyprawy sprawdzą się do niej najlepiej? Oto kilka propozycji:
Zobacz też: Grill: jak przygotować się na sezon grillowy? Wybieramy odpowiedni grill
Jak marynować karkówkę na grilla? Mięso należy naciąć i natrzeć powyższą mieszanką sypkich przypraw. Nacięcia sprawią, że mięso lepiej wchłania aromat przypraw. Następnie mieszamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki) z sokiem z połowy cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1-2 ząbki), drobno posiekaną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Polewamy dokładnie mięso. Tak przygotowaną karkówkę odstawiamy do lodówki na godzinę (marynatę warto przygotować dzień wcześniej i odstawić mięso w niej na ok. 12 godzin do lodówki), dopiero później można przystąpić do grillowania. Do marynaty warto dodać też ulubioną musztardę np. miodową lub Dijon (ok. 2-3 łyżki).
Jak przyrządzić idealną karkówkę z grilla? Karkówkę grillujemy tylko na czystym i dobrze rozgrzanym grillu. Przed rozpoczęciem sezonu warto dokładnie wyczyścić sprzęt do grillowania, zaleca się użycie specjalnych środków do mycia grilla.
Zobacz też: Sałatka na grilla - lekka alternatywa dla ciężkostrawnych potraw
Co jeszcze warto wiedzieć jeśli chcemy przygotować danie takie, jak karkówka na grilla? Ile czasu powinna piec się na ruszcie? Mięso grillujemy po ok. 10 minut z każdej strony, warto je przewracać co pięć minut. Ostateczny czas grillowania zależy jednak od grubości przygotowanych plastrów mięsa. Aby mieć pewność, że mięso jest gotowe, można skorzystać ze specjalnego termometru, gotowe do spożycia mięso wieprzowe musi osiągnąć temperaturę ok. 80 stopni.
Jak piec karkówkę z warzywami na grillu? Jeśli posiadamy niewielki ruszt, bardzo ważne jest to, aby piec warzywa osobno, ponieważ powstały sok zostanie wchłonięty przez mięso i zmieni smak potrawy. Skraplająca się woda może również zmniejszać temperaturę węgla. Jeśli jednak posiadamy duży grill, nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec karkówkę razem z warzywami. Można wtedy użyć dwóch osobnych tacek na grilla.
Zobacz też: Cukinia z grilla- sprawdź szybki przepis na majówkę