Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Niemal każdy przepis na domowy dżem zawiera w składzie cukier: biały, brązowy, a nawet słodziki typu ksylitol czy erytrol. Choć te ostatnie są zdrowe, to jednak kosztują naprawdę sporo i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Jak to obejść? Wykorzystując nasz szybki przepis na bezcukrowy dżem.
Janginizowanie to proces, którego źródłem jest makrobiotyka, jednak nie będziemy się zagłębiać w kontekst filozoficzny. Skupmy się na aspekcie żywieniowym. W tym procesie chodzi o to, aby spreparować owoce i warzywa tak, aby wydobyć z nich maksimum smaku i wartości odżywczych. Ściślej rzecz biorąc, janginizowanie polega na duszeniu owoców we własnym soku zastępując kilogramy cukru szczyptą soli. Przejdźmy do przepisu.
Do zrobienia bezcukrowej konfitury będą Ci potrzebne dwie (tak, dwie!) rzeczy:
Proporcje to szczypta (czyli tyle, ile złapiesz trzema palcami) na jeden kilogram owoców. Ani mniej, ani więcej.
Wykonanie bezcukrowej konfitury jest bardzo łatwe, choć wymaga nieco czasu:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.