Ciasto to baza każdej pizzy. O ile dodatki to kwestia mocno indywidualna, o tyle źle wyrobiony spód sprawi, że domowa pizza wcale nie będzie przypominać smaku znanego z najlepszych restauracji.
Jak przygotować idealne ciasto na pizzę? Jak się okazuje, wcale nie jest to skomplikowane zadanie. Warto jednak mieć na uwadze rodzaj wybranej do placka mąki. Idealna to taka, która ma wysoki stopień rozdrobnienia, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i puszyste.
Zobacz wideo Pizza na spodzie z tortilli
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto na pizzę. Przepis, z którym stworzysz idealny spód do placka
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania ciasta?
- 30 g świeżych drożdży + dodatkowa łyżeczka drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 150 ml ciepłej wody
- łyżka oleju roślinnego bądź oliwy
Ciasto na pizzę to podstawa. Potem dodaj ulubione składniki
- Drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw na kilka minut. W ten sposób stworzysz zaczyn do ciasta.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże wymieszane z cukrem i sól.
- Wlej wodę oraz oliwę.
- Ciasto wyrabiaj ręcznie lub użyj miksera planetarnego z nasadką w formie haka (jak do ciasta drożdżowego).
- Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośniętą masę przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez kilka minut.
- Formujemy rękami kształt pizzy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, obsypujemy majerankiem, bazylią i oregano. Posypujemy tartym serem i dodajemy ulubione składniki.
- Pizzę piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.