Powstająca z prosa kasza jaglana jest bardzo uniwersalna. Świetnie smakuje w wersji wytrawnej, ale może być także składnikiem deserów. "Na słono" ten rodzaj kaszy sprawdza się nie tylko jako dodatek do gulaszu, można wykorzystać ją także składnik warzywnych kotletów, czy dodatek do wegańskich pasztetów. Dziś prezentujemy przepis na kolorową sałatkę, która dzięki dodatkowi kaszy syci na dłużej.
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje dużo czasu, poradzą sobie z nią także osoby niewprawione w kuchni. Sałatka z dodatkiem kaszy sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.
Składniki:
Na kilka godzin przed gotowaniem kaszę zamocz w zimnej wodzie. Dzięki temu po ugotowaniu nie będzie miała gorzkiego posmaku. Przygotuj garnek z zimną wodą. Przed wrzuceniem do niego kaszy, dokładnie przepłukuj ziarna, a na koniec przelej je wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę wrzuć do garnka, lekko osól i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie zlej wodę, a kaszę przełóż do miski, aby ostygła.
Warzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Sałatę wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone warzywa. Dodaj odsączony z zalewy i przepłukany groszek. W małej misce wymieszaj 4 łyżki oliwy, łyżkę wody, sól, pieprz cytrynowy i majeranek. Przygotowanym sosem polej sałatę.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do sałaty, a następnie dorzuć do miski przestudzoną kaszę jaglaną. Całość delikatnie wymieszaj.
Ziarna słonecznika podpraż na patelni. Wraz z orzechami nerkowca posyp nimi wierzch sałatki. I gotowe, możesz skosztować szybkiej i zdrowej sałatki. Smacznego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.