Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Uważam, że krupnik to jedna z naszych najlepszych zup. Ma głęboki smak i jest pełna dodatków, dzięki którym można się nią nasycić i które nadają jej niepowtarzalnego aromatu. Komuś, kto pierwszy raz styka się z krupnikiem, połączenie ziemniaków i kaszy może wydawać się dziwne, ale moim zdaniem to jeszcze bardziej podnosi wartość krupniku.
Zupa krupnik to jedno z takich dań, które wielu osobom, w tym mnie, kojarzy się z babcią. Zupy w ogóle są taką babciną domeną, a krupnik ma w sobie coś szczególnie domowego i budzącego ciepłe wspomnienia. Ja smak krupniku babci pamiętam do tej pory. Jeżeli i wy macie ochotę znów poczuć się jak w dzieciństwie, podrzucamy przepis na zupę, która będzie smakować jak u babci.
Składniki:
Cebulę opalamy nad palnikiem. Mięso zalewamy wodą i przyprawiamy zielem angielskim, listkami laurowymi oraz solą. Dodajemy cebulkę. Zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy moc palnika i na niedużym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 30 minut pod przykryciem.
Włoszczyznę (oprócz pora) kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Dodajemy do gotującego się wywaru razem z kawałkiem pora. Podsmażona włoszczyzna nie tylko nada zupie głębszego smaku. Dzięki temu krupnik zyska również piękniejszy, bardziej złocisty kolor.
Wsypujemy kaszę i gotujemy wszystko przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy, dopóki ziemniaki nie będą nadawać się do jedzenia. Wywar doprawiamy pieprzem i, o ile to konieczne, jeszcze raz solą. Z zupy wyławiamy listki laurowe oraz skórę i kości z mięsa. Krupnik podajemy posypany natką pietruszki i w towarzystwie pajdy chleba.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.