Tradycyjna zupa krupnik. Przepis jak u babci. Trik ze smażeniem pogłębi smak i kolor

Zupa krupnik bezapelacyjnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam czasy, jeszcze zanim poszłam do szkoły, gdy spędzałam dzień z babcią, a ona gotowała przepyszne obiady. Krupnik był jednym z nich i nigdy nie zapomnę jego smaku - uwielbiałam to połączenie ziemniaków i kaszy jęczmiennej. Oto najlepsza zupa krupnik - przepis babci sprawia, że smakuje wybitnie.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Uważam, że krupnik to jedna z naszych najlepszych zup. Ma głęboki smak i jest pełna dodatków, dzięki którym można się nią nasycić i które nadają jej niepowtarzalnego aromatu. Komuś, kto pierwszy raz styka się z krupnikiem, połączenie ziemniaków i kaszy może wydawać się dziwne, ale moim zdaniem to jeszcze bardziej podnosi wartość krupniku.

Zupa krupnik to jedno z takich dań, które wielu osobom, w tym mnie, kojarzy się z babcią. Zupy w ogóle są taką babciną domeną, a krupnik ma w sobie coś szczególnie domowego i budzącego ciepłe wspomnienia. Ja smak krupniku babci pamiętam do tej pory. Jeżeli i wy macie ochotę znów poczuć się jak w dzieciństwie, podrzucamy przepis na zupę, która będzie smakować jak u babci.

Zobacz wideo Pyszny klasyk, czyli zupa ogórkowa

Zupa krupnik - przepis jak u babci. Pamiętaj o smażeniu

Składniki:

  • włoszczyzna
  • masło
  • 4 ziemniaki
  • 90 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g mięsa drobiowego (można połączyć z mięsem wieprzowym, np. schabem lub żeberkami)
  • cebula
  • 2 litry wody
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • dwa liście laurowe
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cebulę opalamy nad palnikiem. Mięso zalewamy wodą i przyprawiamy zielem angielskim, listkami laurowymi oraz solą. Dodajemy cebulkę. Zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy moc palnika i na niedużym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 30 minut pod przykryciem. 

Włoszczyznę (oprócz pora) kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Dodajemy do gotującego się wywaru razem z kawałkiem pora. Podsmażona włoszczyzna nie tylko nada zupie głębszego smaku. Dzięki temu krupnik zyska również piękniejszy, bardziej złocisty kolor.

Wsypujemy kaszę i gotujemy wszystko przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy, dopóki ziemniaki nie będą nadawać się do jedzenia. Wywar doprawiamy pieprzem i, o ile to konieczne, jeszcze raz solą. Z zupy wyławiamy listki laurowe oraz skórę i kości z mięsa. Krupnik podajemy posypany natką pietruszki i w towarzystwie pajdy chleba.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: