Babka z makiem - przepis na ciasto idealne na Wielkanoc. Dodatek czekolady lub lukru wzbogaci smak

Przepis na babkę z makiem jest poszukiwany zwłaszcza przed Wielkanocą. To prawdziwa klasyka wśród domowych ciast - jest prosta w przygotowaniu i zachwyca smakiem. Dodatek cytrynowego lukru lub polewy czekoladowej wzbogaci smak makowej babki i zachwyci wszystkich gości.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Babka z makiem to wypiek idealny, jeśli szukasz pomysłu na wielkanocne wypieki. Ciasto z naszego przepisu jest wyjątkowo łatwe do przygotowania i wymaga tylko podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Efekt, w postaci rumianego wypieku o delikatnym smaku, jest gwarantowany - to ciasto zawsze wychodzi idealne.

Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziesz w naszym artykule: Babka wielkanocna - bez niej świąteczny stół nie istnieje. Zajmie kilka minut, a efekt cię zaskoczy. Lepsza niż z cukierni!

Babka z makiem - przepis na wielkanocne ciasto, które zachwyci gości

Na wielkanocnym stole, obok tradycyjnych dań, nie może zabraknąć pysznych, domowych wypieków. Na stołach królują w tym czasie mazurki, pascha i oczywiście rozmaite babki. Watro pokusić się o przygotowanie nieco innej wersji klasycznej baby, dodając do niej mak. Dzięki niemu ciasto będzie wilgotne i wyjątkowo smaczne.

Przygotowanie babki z makiem nie jest trudne, a składniki są łatwo dostępne. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak ciasta, przygotuj polewę lub posyp je cukrem pudrem. Cytrynowy lukier sprawi natomiast, że babka będzie jeszcze smaczniejsza i dodatkowo ozdobi nasze ciasto.

Zobacz wideo Makowiec bez pieczenia

Przepis na babkę z makiem, którą warto wypróbować. Lista składników

  • 5 jajek,
  • 200 g zmielonego maku,
  • 8 łyżek gorącej wody,
  • 250 g masła,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat migdałowy,
  • lukier cytrynowy lub cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Mak wsypujemy do miski, dodajemy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  2. Do większej miski przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym tak, by powstała gładka, jasna masa. Dodajemy stopniowo namoczony mak i cały czas mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i wbijamy jajka. Warto pamiętać, by wcześniej wyciągnąć je z lodówki (powinny mieć temperaturę pokojową).
  4. Ciasto dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. 
  5. Formę do pieczenia babki wypełniamy masą. Ciasto można też przygotować w keksówce. 
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. Gdy się upiecze, pozostawiamy do przestygnięcia.
  7. Babkę ozdabiamy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem. Można też polać ją polewą czekoladową i posypać kandyzowanymi pomarańczami. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: